A TF humánkineziológia szakos hallgatóinak tartott képzést a Kajak-Kenu Módszertani Központ
2024. január 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az elmúlt félév során a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Humánkineziológia mesterképzésén tanuló hallgatók szakmai gyakorlatot teljesítettek a Kolonics György Vízisport Központ Sportlaborjában, a Kajak-Kenu Módszertani Központ vezetésével.

Az egyetemmel kötött együttműködésnek köszönhetően a hallgatók több elméleti előadást követően méréseket végeztek a Sportlaborban, amelynek záró előadását a szerdai napon tartották a TF-en Fülöp Tibor és Suskó Ádám vezetésével.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia égisze alatt életre hívott Kajak-Kenu Módszertani Központ (KKMK) és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) közös projektje zajlott az elmúlt tanulmányi félév során.

A humánkineziológus hallgatók számára Fülöp Tibor, az MKKSZ teljesítménydiagnosztikai vezetője tartott elméleti előadásokat a teljesítménydiagnosztikai mérések hátteréről. Az egyetem oldaláról dr. Matlák János volt a közreműködő, a Módszertani Központ részéről pedig Suskó Ádám humánkineziológus vezette a Sportlaborban végzett méréseket.

A TF humánkineziológia szakos hallgatóinak tartott képzést a Kajak Kenu Módszertani Központ 1

A Kolonics György Vízisport Központban két mérést rendeztek, amelyben az U23-as kajak-kenu válogatott keret tagjai segédkeztek. A kajakosok futószalag-ergométeren, míg a kenusok sífutó-ergométeren folytattak edzést, amelyen különböző teszteket futtattak le a hallgatók. A teszteléseket nagy érdeklődés övezte, mivel a hallgatók számára is egyedi lehetőség, hogy az elméleti oktatást gyakorlati oldalról is megismerhessék.

„Nagy volt az érdeklődés a hallgatók részéről, remekül sikerültek a gyakorlati órák. A futószalagos teszteket egyszerre ketten tudták végezni, míg a sífutó-ergométeres teszteken háromfős csoportokban vehettek részt a leendő humánkineziológusok. Megnézték, hogyan zajlik egy mérési vizsgálat az elejétől a végéig” – mondta Suskó Ádám.

A záróelőadás fókuszában a kiértékelési folyamat, a mért eredmények értelmezése és helyes használata állt.

„Az utolsó szakmai gyakorlatot összefoglaló előadás célja az volt, hogy megmutassuk a kiértékelési folyamat lépéseit: hogyan kell értelmezni a laktátméréses lépcsőteszt laktátgörbéjét, illetve egyéb fontos mutatókat” – tette hozzá Suskó Ádám.

A két intézmény közötti együttműködés keretében az elkövetkező időszakban is terveznek közös projekteket. A hamarosan megnyíló sukorói Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia a sportág sporttudományos központjaként is funkcionál majd, sőt a kajak-kenu mellett számos más sportág méréseinek elvégzésére is alkalmas helyszín lesz.

A Módszertani Központ honlapján további sporttudományos, teljesítménydiagnosztikai cikkek érhetőek el.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!