Bátran és őszintén a fogyatékosságról
2023. október 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Kovács-Kézdi Réka paraúszó volt nemrég a „Különleges nevelési igényű sportolók" című kurzus vendége.

Idén szeptemberben, a TF Pedagógia Tanszéke szervezésében indult a BSc-képzés edző szakán, a harmadik évfolyamon a "Különleges nevelési igényű sportolók" című kurzus. Ezúttal Kovács-Kézdi Réka, London és Rio de Janeiro paralimpikon úszója állt a hallgatóság elé, és válaszolt Orbán-Sebestyén Kata, a kurzus oktatója kérdéseire.

A különleges nevelési igényű sportolók elnevezésű kurzus célja, hogy a jövő edzői nyitottabbak és tájékozottabbak legyenek a fogyatékossággal élő sportolók edzését érintő témákban, mert mind a parasport, mind pedig a fogyatékos sport egyaránt egyre nagyobb teret kap az élsport világában is. 

"A nyitottság a legfontosabb számomra. Nagyon sokan nem mernek közeledni hozzám, mert félnek, hogy olyat kérdeznek, amivel megsértenek, vagy ami nem diplomatikus. Én úgy gondolom, hogy a sportsikereimet is egyrészt a nyitottságomnak, másrészt a családomnak köszönhetem, így örömmel válaszolok minden kérdésre – mondja Kovács-Kézdi Réka, aki korábban sokat dolgozott egyetemünk oktatójával, az úszók szövetségi kapitányával, prof. dr. Sós Csabával is.

Bátran és őszintén a fogyatékosságról 2

Réka kategóriájában számos világcsúcsot úszott, és van olyan versenyszám is, amelyben még mindig ő a rekordtartó. Jelenleg a Mozgásjavító Óvoda és Általános Iskola úszásoktatójaként dolgozik. Mindig is az volt a vágya, hogy olyan gyerekekkel dolgozhasson együtt, mint amilyen ő is volt.

"Szerintem az elfogadás a legfontosabb, ahhoz pedig nélkülözhetetlen a közvetlenség, az előítéletek megcáfolása, valamint a nyitottság” – szögezi le.

A sok közvetlen humorral és nevetéssel teli interaktív órán szó esett a paralimpikonok és más segítséggel élők élsportjáról is, valamint arról, hogy miben különbözik egy ép és egy fogyatékossággal élő sportoló felkészítése az olimpiára, illetve a paralimpiára. 

"Réka bátran vállalja fogyatékosságát, és őszintén beszél mindazokról a stigmákról, amelyekkel együtt kell élnie. Humorával és pozitív hozzáállásával lenyűgözte a hallgatókat” – teszi hozzá Orbán-Sebestyén Kata. – A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem egyre nagyobb teret ad a fogyatékossággal élő sportolók edzés- és fejlesztésmódszertanának, hiszen manapság a nemzetközi sporttudomány is egyre szélesebb körben foglalkozik a fogyatékos sport élettani hatásai mellett társadalmi és szociális területeivel is."

Kovács-Kézdi Réka előadása >>>

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!