Ragyogó előadások, nagy lehetőségek a TF-en rendezett biomechanikai kurzuson
2023. október 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sikeres és szakmai szempontból gyümölcsöző volt a múlt héten a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen megrendezett biomechanikai kurzus, amely az Erasmus BIP (Blended Intensive Program) hibrid képzés keretében jött létre. 

Nagy sikert aratott a múlt héten hétfőtől péntekig a TF-en lezajlott OpenSim biomechanikai kurzus, amelyen – ahogyan az esemény beharangozójában írtuk – az érdeklődők komputeres modellezéssel beleláthattak az emberi szervezetbe.

A program megnyitóünnepségére a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága vezetője, dr. habil. Kádár Judit vezetésével került sor. 

A rendezvény szakmai bizottságának tagja prof. dr. Hortobágyi Tibor, dr. Péter Annamária és dr. Hegyi András, a Kineziológiai Tanszék munkatársai voltak, míg a szervezésében és a koordinációban a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága munkatársai, dr. habil. Kádár Judit, Sztojalovszky Gabriella és Cseh Krisztina vállaltak főszerepet.

Két híres kutató, dr. Basílio Goncalves és dr. Hans Kainz érkezett a Bécsi Egyetemről előadni, mintegy ötven diák hallgatta őket. A TF-en kívül a Budapesti Műszaki Egyetemről, valamint külföldről is jöttek érdeklődők, így Szlovéniából (Alma Mater Europaea-European Center of Maribor és Science and Research Centre Koper), Portugáliából (Egas Moniz School of Health & Science), Svédországból (The Swedish School of Sport and Health Sciences), Finnországból (University of Jyväskylä), Ausztriából (Paris Lodron Universität Salzburg) és Olaszországból (BioRobotic Lab of the Università degli Studi di Firenze). Minthogy online is követhető volt a rangos esemény, a világhálón keresztül Norvégia (Norwegian School of Sport Sciences), Katar (Aspetar), Görögország (Aristotle University of Thessaloniki), Németország (German Sport University Cologne) és Kína (Ningboi Egyetem) is képviseltette magát. Volt olyan nap, amikor 200-an követték élőben a kurzust (ez elérhető lesz majd a stream.tf.hu oldalon)!

Az esemény meglepetésvendége prof. Scott Delp, a Stanford Egyetem professzora, az OpenSim alapítója volt, aki szerdán online csatlakozott a kurzushoz, s a biomechanikai modellezés jövőjéről adott elő. Ennek jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legtöbbet idézett, 2007-ben publikált munkája az OpenSim szoftvert mutatja be.

A kurzus alkalmával a külföldi résztvevők szervezett programok révén felfedezhették Budapestet, valamint lehetőségük nyílt részt venni a TF Kineziológia Tanszéke által szervezett Biomechanika szimpóziumon. Szakmai szempontból rendkívül gyümölcsöző volt az elmúlt hét, az együtt tanulás és szakmai beszélgetések erős alapot adnak későbbi nemzetközi együttműködésekre a TF és neves nemzetközi intézmények között.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!