Óriási volt az érdeklődés a TF biomechanikai szimpóziumán
2023. október 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Csaknem 160 fő – közöttük számos külföldi hallgató – részvételével rendezték meg szerdán a „Biomechanika szerepe a sportban és az öregedésben” elnevezésű nemzetközi tudományos szimpóziumot a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.

Alig telt el egy hét a VI. Sport és Innováció konferencia óta, máris újra a (sport)tudományé volt a főszerep a TF-en.

A Kineziológia Tanszék szervezésében tartottak ugyanis félnapos biomechanikai szimpóziumot az egyetem aulájában és a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban október 11-én, szerdán. Az eseményen megjelentek csaknem fele külföldről érkezett, ami jól mutatja a rendezvény nemzetközi jelentőségét.

A rendezvény elején prof. dr. Radák Zsolt tudományos rektorhelyettes tartott nyitóbeszédet, majd Toni Arndt, a Svéd Sport- és Egészségtudományi Iskola professzorának „Az Achilles-ín biomechanikája” című előadását hallgathatták meg a résztvevők.

A folytatásban a Torinói Műszaki Egyetem adjunktusa, Taian Martins Vieira beszélt az elektromiográfia izomgerjesztésben betöltött szerepéről, majd a TF kutatóprofesszora, dr. Hortobágyi Tibor „A járás biomechanikája az öregedés során” című előadása következett. A sorban a szlovén Kineziológiai Kutatóintézet adjunktusa, Uros Marusic következett „A járás dinamikájának feltárása mobil agy- és testképalkotás segítségével” című előadásával, majd ismét Toni Arndt lépett a közönség elé, aki a Nemzetközi Biomechanikai Társaság fennállásának 50. évfordulója alkalmából beszélt a fejlett lábbelitechnológia biomechanikájáról. A délelőtti programot kerekasztal-beszélgetés zárta.

Óriási volt az érdeklődés a TF biomechanikai szimpóziumán 2

A délután folyamán – továbbra is óriási érdeklődés mellett, csaknem 100 fő részvételével – dr. Hegyi András, a Kineziológiai Tanszék munkatársa és Taian Martins Vieira tartott méréssel egybekötött előadást „Nagy sűrűségű EMG használata nagy sebességű mozgásoknál” címmel a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban.

„Toni Arndt sportcipőkkel kapcsolatos előadása fogott meg igazán, hiszen ritkán hallunk arról, mennyire fejlett a sportcipők technológiája – mondta Székely Blanka, a Kineziológia Tanszék MSc képzésének elsőéves hallgatója. – Szintén megfogott az Achilles-ínról szóló előadás, ami által úgy érzem, közelebb kerültem a témához.”

Jóllehet csak tegnap érkezett fővárosunkba Taian Martins Vieira, a Torinói Műszaki Egyetem adjunktusa, és a szimpózium után rögtön repül vissza Olaszországba, elmondta, teljesen elbűvölte Budapest és az egyetem campusa.

„Kár, hogy ilyen hamar vissza kell utaznom Torinóba, de ígérem, idővel mindent be fogok pótolni – mondta Vieira, aki torinóiként nem a Juventusnak, hanem Torino FC-nek szurkol. – Remek a szervezés, és örömmel tapasztaltam, milyen sok hallgató jött el az előadásokra. Nagyszerű a közönség, látszik, hogy a hallgatóságot mennyire érdekli a téma. Tanulni jöttek Budapestre, és biztos vagyok benne, rengeteg jó élménnyel térnek haza.”

A héten egyébként a biomechanikáé a főszerep a TF-en, hiszen hétfőn kezdődött, és pénteken fejeződik be a Biomechanikai modellezés alapjai OpenSim szoftverrel elnevezésű program keretében meghirdetett angol nyelvű előadássorozat a Párizs teremben.  

Fotó: Nemes Attila

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!