TF-es delegáció járt a zágrábi sportdiplomáciai fórumon
2023. október 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

2023. szeptember 19-én Zágrábban a Liszt Intézet vezetője, dr. Mladenovics Anna immáron második alkalommal szervezett sportdiplomáciai fórumot, amelynek vezérfonalát a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság eredményei és sportdiplomáciai tapasztalatai adták.

 A meghívott előadók egyik kiemelt tagja Gyulai Márton, a WA Budapest 2023 Nonprofit Zrt. sportszakmai vezérigazgató-helyettese tartott prezentációt tapasztalatairól. Szlovénia zágrábi nagykövetségének munkatársai pedig a maribori EYOF szakmai tapasztalatait ismertették.

A fórumon a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) is képviseltette magát. Az előadásokat követően kerekasztal-beszélgetés keretében horvátországi és magyar sportolók, sportszervezeti vezetők, sportújságírók osztották meg egymással szakmai tapasztalataikat.

A program célja elsődlegesen az volt, hogy a meghívott horvát közönség számára bemutassanak néhány kiemelkedő magyar módszert és új megoldást, amelyek egy része az atlétikai vb szervezésekor születtek meg. A rendezvény résztvevői között szerepelt a Horvát Atlétikai Szövetség képviseletében Mihaela Vidović főtitkár, Ivana Loncarek PR-manager, a Horvát Olimpiai Bizottság részéről Mia Bacic nemzetközi igazgató, a Zágrábi Tudományegyetemtől Jasenka Ostojic rektorhelyettes, Jura Ozmec, a Sportska Televizija főszerkesztője, továbbá több diplomata, nemzeti sportszövetség, sportklubok és a sajtó más képviselői.

TF es delegáció járt a zágrábi sportdiplomáciai fórumon 1

Az előadásokat Gyulai Márton nyitotta meg az atlétikai világbajnokság eredményeiről szóló prezentációjával, őt Tamara Plankar, szlovéniai beosztott diplomata követte, aki a maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál önkénteseire és az esemény sikereire összpontosított. Dr. habil. Kádár Judit, a TF Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője a soft skill fejlesztésének szerepéről beszélt a sportolói kettős karrierben, illetve bemutatta a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 2024 januárjában induló angol nyelvű sportdiplomáciai képzését.

A programra videóüzenetet küldött dr. Marko Begovic, aki a norvég Molde Egyetemen és a szerbiai Nikola Tesla egyetemen is tanít, továbbá egyike az SDP képzést létrehozóinak. A kerekasztal-beszélgetésen Gyulai Márton, a WA Budapest 2023 Nonprofit Zrt. sportszakmai vezérigazgató-helyettese, dr. Gór-Nagy Miklós, a Magyar Vízilabda-szövetség sportszakmai vezetője, Bruno Šundov horvát NBA-s kosárlabdázó, Jasmin Cuturic szlovén válogatott röplabdázó és edző vett részt, a moderátor Filip Brkić ismert horvát sportkommentátor és sportújságíró volt.

TF es delegáció járt a zágrábi sportdiplomáciai fórumon 2

A kerekasztal-beszélgetés középpontjában a sportdiplomácia érdekes helyzetei, az élvonalbeli sportolók felelőssége, kihívásai és a jó gyakorlatok álltak. A résztvevők saját tapasztalataikon keresztül dolgozták fel a témaköröket, és foglaltak állást.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!