Kirobbanó siker a Kutatók éjszakáján
2023. október 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Fantasztikus élmény volt a résztvevőknek a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen több év kihagyás után újraindított program.

Szeptember 29-én rendezték meg a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen a Kutatók éjszakáját. A patinás rendezvénysorozat részeként a TF – nyolc év kihagyás után – az idén hat érdekes előadással és öt nyitott laboratóriummal, valamint egy TDK-pulttal várta az érdeklődőket.

Az eseményt prof. dr. Pavlik Gábor professor emeritus „Szív, állóképesség, sportteljesítmény” című előadása nyitotta, amelyet a Sport-táplálkozástudományi Központ munkatársai – Shenker-Horváth Kinga vezető dietetikus, Szakszon Flóra dietetikus, valamint Jenes-Kis Virág dietetikus – „Interaktív barangolás a sport-táplálkozástudomány világában” című előadása követett. Ezután dr. habil. Csányi Tamás tanszékvezető, valamint kollégái, Tóthné dr. Kälbli Katalin és dr. Vig Julianna tartott előadást „Mik azok a neuromítoszok, és mennyire hiszünk bennük?” címmel. Prof. dr. Tóth László intézetigazgató, valamint két PhD-hallgatója, Horváth Eszter fizioterapeuta és Tóth Renátó sportpszichológus „Az agy személyi edzője: biofeedback és neurofeedback a sportolói csúcsteljesítmény szolgálatában”, majd prof. dr. h. c. Hortobágyi Tibor kutatóprofesszor „A járás a hatodik érzékünk” című előadásával folytatódott a program. A rendezvényt a TF tudományos és innovációs rektorhelyettese, prof. pr. Radák Zsolt „Agyunkra megy a mozgás” című előadása zárta.

Kirobbanó siker a Kutatók éjszakáján

Az érdeklődők az este folyamán több laboratóriumba is ellátogathattak, lehetőségük nyílt megtekinteni a 3D-s mozgáselemzést, optikai mozgáskövetést és EMG-vizsgálatokat, valamint az emberi test és a csontvázszerkezet felépítésének szemléltetését a Sportélettani Kutató Központban. Továbbá részt vehettek QR-kódos kvízzel színesített laborlátogatásban, laboratóriumi munkafolyamatok, valamint testösszetétel-mérés kipróbálásában a Sport-táplálkozástudományi Központban, illetve megismerkedhettek a féléves moderált intervallumos edzés öregedésre gyakorolt hatásával a Molekuláris Edzésélettani Kutató Központban.

A programra ellátogattak a TF hallgatói is, akik a TDK-pultnál tájékozódhattak a tudományos diákköri munkáról dr. habil. Kneffel Zsuzsanna TDK-elnöktől, valamint a TDK szépségeiről és nehézségeiről a tavalyi tanévben kiemelkedő eredményeket elért hallgatóinktól, Dóka Grétától ás Szabó Eriktől.

A programokra összesen több mint 130 látogató érkezett, mind az előadóterem, mind a nyitott laborok szinte végig telt házasok voltak.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!