Mocsai Lajos: „A hagyományok és az újítások mentén formálódik az idei Sportinno”
2023. szeptember 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos kuratóriumi elnök a VI. Sport és Innováció Konferencia gazdag programkínálatára, időszerű témáira, valamint a hagyomány és az újítás kettősségére hívta fel a figyelmet.

Mint korábban megírtuk, 2023. október 4. és 6. között rendezik a VI. Sport és Innováció Konferenciát, amelynek fő témája: „Az edzők képzésének innovatív módszerei”. Az esemény kiemelt együttműködő partnere a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB).

A rendezvény idén is a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen (TF), a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ közös eseménye lesz, míg kiemelt együttműködő partnere a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB). Az esemény fővédnöki tisztét a MOB elnöke, az olimpiai bajnok Gyulay Zsolt tölti be.

Október 4-én a NEKA Balatonbogláron látja vendégül a résztvevőket, majd október 5-én és 6-án a TF-en folytatódik a Sportinno.

„Immáron sokadik éve, hogy az esemény több színtéren zajlik – tájékoztatott prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Az egyik helyszín a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely a világ egyik kiemelkedő kézilabdaműhelye. A junior vb-n ezüstérmet szerzett férficsapat és az Európa-bajnok U19-es női válogatott csaknem fele az akadémiánkon nevelkedik. Ehhez kapcsolódóan a balatonboglári rendezvény egyik célja, hogy a résztvevők találkozhassanak e sikereket elért, valamint a felnőttválogatottak szövetségi kapitányaival.”

A boglári helyszínen Mocsai Lajos az edzők dilemmájáról, egész pontosan a magyar és a nálunk dolgozó külföldi trénereket érintő kihívásokról beszél majd hosszabban.

„A kézilabda mellett természetesen más sportágak is terítékre kerülnek, méghozzá a tudományos mérések és technológiák kontextusában. E módszerek nélkül az edzők manapság aligha érhetnek el világraszóló sikereket. Szintén izgalmasnak ígérkezik az edzőképzésekkel kapcsolatos trendekről szóló több előadás is, míg délután az utánpótlás-nevelés lesz a középpontban.”

A kuratórium elnöke kiemelte, a TF-en is világhírű magyar szakemberek várják a hallgatóságot, többek között dr. Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok vízilabdaedző és Frank Dick, a Nemzetközi Atlétikaiedző-akadémia és az Atlétikai Edzők Európai Szövetségének elnöke.

„Rendkívül fontosak az október 5-i délutáni előadások, hiszen olyan alapvető edzéselméleti és módszertani kérdéseket feszegetnek, mint amilyen az edzésperiodizáció vagy az edzésfelépítés a különböző sportágakban. Ez a kérdéskör a mai sporttudományos konferenciák egyik kedvenc témája, amely kiegészül a primer prevencióval és a teljesítménynövelést, továbbá a sérülésmegelőzést segítő terhelés alatti regenerációs folyamatokkal.”

Két fontos konferenciatémára is felhívta a figyelmet Mocsai Lajos: a sport-táplálkozástudományra és a dietetikára. A szakember szerint mindez annak tükrében releváns, hogy Magyarországon az egyetemet végzett hallgatók csaknem fele 30 éves korára túlsúllyal küszködik, ami több betegség kialakulásnak kockázatát hordozza.

Mocsai Lajos úgy véli, meglehetősen aktuális kutatási téma a sport és genetika kapcsolata, amelyről TF-es „oldalról” prof. dr. Radák Zsolt tudományos és innovációs rektorhelyettes és prof. dr. Tóth Miklós, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék vezetőjének tolmácsolásában tudhatunk meg többet.

„Módfelett hasznos, hogy külön szekció – TF-innovátorok – foglalkozik Iglói Mihállyal és az általa kitalált intervall edzések tudományos hátterével. Ebben a szekcióban jól megfér egymás mellett a múlt, a jelen és a jövő. Elég, ha Sós Csaba professzor, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya előadására gondolok, amely a magyar edzői tradícióról szól. Óriási öröm számomra, hogy ezzel a rendezvénnyel egyetemünk tovább erősíti vezető szerepét a magyar sportban és sporttudományban.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!