Neves korábbi olimpiai és világbajnok etióp futók voltak a TF vendégei
2023. augusztus 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az Etióp Atlétikai Szövetség elnöke, a korábbi olimpiai és világbajnok hosszútávfutó Derartu Tulu járt egyetemünkön, hogy kétéves együttműködési megállapodást írjon alá a TF-fel.

Bár még javában tart a nyári szünet, a közelgő budapesti atlétikai világbajnokság miatt felpezsdült az élet a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. Intézményünk több színvonalas programmal várja az érdeklődőket a vb alatt – Coaches Club, Coaches Club szimpózium, tudományos konferencia –, ráadásul a Csörsz utcai vadonatúj létesítmény lesz a világesemény egyik kiemelt edzőhelyszíne.

A világverseny miatt természetesen egyre több külföldi szakember és sportszervezet látogat hazánkba. Ennek keretében népes és neves etióp sportküldöttséget fogadtunk kedd délelőtt a rektori tárgyalóban, nem akármilyen alkalomból.

Az Etióp Atlétikai Szövetség (EASZ) elnöke, a 10 000 méteren korábban kétszeres olimpiai bajnok (1992, 2000) és egyszeres világbajnok (2001) hosszútávfutó Derartu Tulu, az EASZ elnökhelyettese, az egyszeres olimpiai és világbajnok (2000, 2001) hosszútávfutó Gazahiny Abera, az EASZ szakmai vezetője, Johannes Engida, a magyarországi etióp közösség szervezője, dr. Tadeszi Ejászu és az itteni etióp közösség koordinátora, Dereje Bekele azért látogatott el egyetemünkre, hogy részt vegyen az EASZ és az egyetem közötti, két évre szóló együttműködési megállapodás aláírásán.

A külföldi delegációt prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes, dr. habil Kádár Judit, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője, Széles Nóra nemzetközi koordinator, Sztojalovszky Gabriella nemzetközi kapcsolatok koordinátor és Zsivoczky-Pandel Attila, az Atétika Tanszék munkatársa fogadta.

A paktum lényege, hogy a felek a jövőben együttműködnek az oktatás, a kutatás és innováció, a sportágfejlesztés és sporttudomány terén. Ennek részeként – a teljesség igénye nélkül – közös tevékenységeket, például workshopokat, online és hibrid oktatási programokat, valamint akadémiai és sporteseményeket rendeznek közösen. A megállapodás része az is, hogy Etiópiában népszerűsítik a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem angol nyelvű nemzetközi sportkapcsolatok – sportdiplomácia képzését és a nemzetközi edzőképzéseit (BSc, MSc és doktori képzés). 

Neves korábbi olimpiai és világbajnok etióp futók voltak a TF vendégei

A megállapodást Derartu Tulu és Sterbenz Tamás látta el kézjegyével.

„Különleges nap a mai, hiszen egyetemünkön köszönhetjük az Etióp Atlétikai Szövetség magasrangú küldöttséget, élén Derartu Tulu elnök asszonnyal. Ha jól tudom, ez az első alkalom, hogy nálunk járnak az etióp szövetség vagy bármely sportszervezet képviselői. Óriási, egyelőre kiaknázatlan lehetőséget látunk ebben az együttműködésben, különösen a hosszútávú mezei és síkfutás terén. Kiváltképp a nemzetközi edzőképzés terén látjuk az előrelépés lehetőségeit, de a sportdiplomáciai képzésünkre is szeretettel várjuk az etióp hallgatókat. Bármikor készen állunk arra, hogy viszonuzzuk az önök látogatását, és hogy tanuljunk önöktől” – hangsúlyozta a rektor.    

Derartu Tulu üdvözlőbeszédében kiemelte, rendkívül hálás, hogy az általa vezetett küldöttség a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem vendége lehet.

„Az önök országa büszke lehet, hogy olyan rangos világesemény házigazdája, mint az atlétikai világbajnokság. Remélem, hogy a rendezvény után elégedetten távozhatunk Magyarországról. Rendkívül örülünk a meghívásnak, ez az első alkalom, hogy itt járunk. Mivel Woldemeskel Kostre – aki számkos etióp futót készített fel a különböző világversenyekre – és az utódja is az önök országában, az önök egyetemén tanult, már régóta szerettünk volna ellátogatni ide. Némi túlzással azt is mondhatom, hogy mi, etióp futók a TF növendékei vagyunk. Úgy vélem, hogy mindkét ország versenyzői és szakemberei sokat profitálhatnak ebből az együttműködésből. Az EASZ felszereltsége elmarad az egyetemétől, de igyekszünk mindent megadni önöknek, amikor önök látogatnak el hozzánk. Bízom az eredményes együttműködéseben” – emelte ki az elnök asszony.

Csak kevesen tudják, hogy a több világhírű etióp atlétikai futót – beleértve Derartu Tulu asszonyt is – felkészítő edző, dr. Woldemeskel Kostre az 1960-as években az akkori Testnevelési Főiskolán tanult.

Fotó: Vidor Gergely
Videó: Kerekes Eszter

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!