Sztojalovszky Gabriella versenybíróként képviseli a TF-et a budapesti atlétikai világbajnokságon
2023. július 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának koordinátora mindig is szorosan kötődött az atlétikához, az augusztusi budapesti atlétikai vb-n pedig élete álma válik valóra.

Sztojalovszky Gabriella 1993-ban ismerkedett meg a sportággal: Veszprémben, a VEDAC-ban kezdett el atletizálni. A klub a kilencvenes évek második felében sikert sikerre halmozott, több olimpikont nevelt ki, közöttük Kiss Balázs kalapácsvetőt, aki az 1996-os atlantai olimpián aranyérmet szerzett. Sportpályafutása végén, 2001-ben szerezte meg III. osztályú versenybírói képesítését, és tulajdonképpen innen indult el versenybírói karrierje.

„Eleinte hazai versenyeken és a nemzetközi Balaton Bajnokságon bíráskodtam sokat különböző szerepkörökben, így lehetőségem nyílt jó gyakorlatot szerezni a különböző versenyszámokban is – meséli. – Később, kétezer-kilencben Írországban folytattam pályafutásomat, ahol bővítettem jól működő nemzetközi kapcsolatrendszeremet. Dublinban a Fingal megyei önkormányzat atlétikakoordinátoraként tovább építettem sportszakmai kapcsolataimat, aminek eredményeképpen dolgozhattam a kétezer-tizenhármas European Athletics Team Championships First League-en, ahol az ír csapat mellett a magyar csapatot is támogathattam.”

Csaknem 11 évig dolgozott a Paralympics Irelanddel és az Athletics Irelanddel. Ez idő alatt számos nemzetközi versenyen vett rész edzőként és versenybíróként. Megszerezte a World Athletics Level 1 bírói képesítését (TOECS 1), amely nemzeti és nemzetközi versenyek vezetőbírói feladatok ellátására is jogosít.

Hazaköltözése előtt 2022-ben felvette a kapcsolatot a Magyar Atlétikai Versenybírói Testülettel, amely elfogadta versenybírói engedélyét. 2023 júniusában az a megtiszteltetés érte, hogy korábbi klubja, a VEDAC felkérte, legyen a 64. Nemzetközi Atlétikai Balaton Bajnokság versenybíróságának elnöke. A viadalon algír nemzeti rekord is születettet diszkoszvetésben.

„Azért szeretem ezt a munkát, mert főként a csapatmunkáról, a vezetésről, a közösségről, a kemény munkáról, a kiválóságra törekvésről és a célok eléréséről szól. Mindezek a készségek segítettek abban, hogy az atlétikát ne csak szenvedélyemmé, hanem karrieremmé tegyem. A versenybírói pályafutásom nem munka, hanem szenvedély.”

Sztojalovszky Gabriella versenybíróként képviseli a TF et a budapesti atlétikai világbajnokságon 2

Amikor az Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), a World Athletics 2018-ban nyilvánosságra hozta, hogy 2023-ban Budapest lesz a házigazdája a világbajnokságnak, elhatározta, hogy versenybíróként jelen lesz az eseményen.

„Persze ez így egyszerűen hangzik, pedig nem volt az. A Covid–19-pandémia – mint másokét – sok mindenben megváltoztatta az életemet. Ez volt az egyik oka, hogy hazaköltöztem, a másik pedig az, hogy versenybíróként részt vehessek a világbajnokságon. Amikor megkaptam a hivatalos versenybírói felkérést, madarat lehetett fogatni velem. Ez az első alkalom, hogy az atlétika csúcseseményét Közép-Európában rendezik. Ilyen lehetőség csupán egyszer adódik az ember életében, hogy saját hazájában lehessen versenybíró a világ harmadik legnézettebb sportversenyén. A kétezerhuszonhármas atlétikai világbajnokság Magyarország sporttörténetének legnagyobb eseménye, amelyet augusztus 19. és 27. között rendeznek Budapesten, a Nemzeti Atlétikai Központban. Ezt egyszerűen nem hagyhatom ki.”

A hétvégi 128. atlétikai országos bajnokság volt a vb tesztversenye, ahol többek között a versenybírók is élesben próbálhatták ki magukat.

„Azon versenybírók mellé osztottak be, akikkel a vb idején is együtt fogok dolgozni. Ez azért is fontos, hogy összeszokjunk, lássuk, kinek, mi az erős és gyenge oldala, hogy a vb alatt tudjunk segíteni egymásnak. Az ob-n megismertük a stadion helységeit és szervizútjait, amelyek a verseny alatt kulcsfontosságúak lesznek. A TF szervezte önkéntescsapat is csatlakozott hozzánk, hogy minél alaposabban megismerje a bírók feladatköreit, valamint segítse munkánkat. Két rendkívül ügyes és felkészült önkéntest kaptam, akik végig segítettek nekem, még a legnagyobb hajtásban is derekasan helytálltak.”

Amikor arról kérdezzük Sztojalovszky Gabriellát, mi a legszebb és legizgalmasabb ebben a feladatban, azt válaszolja, hogy az atlétika összetettsége, a versenyszámok különbözősége legyen szó dobásról, futásról, ugrásról vagy éppen gyaloglásról. Mindegyik valahogy egységet formál.

„Nincs két egyforma viadal, mindig vannak kihívások, megoldandó feladatok. Fantasztikus érzés az, amikor ott lehetsz egy országos csúcs, egy olimpiai kvalifikáció megszerzésénél vagy egy másik nemzet országos csúcsdöntésénél mint versenybíró, és részese vagy az örömüknek. A versenybírónak számos kihívással kell szembenéznie, többek között határozott döntéseket kell hoznia, ismernie kell a szabályváltozásokat, és tudnia kell azokat helyesen alkalmazni. Az olyan tulajdonságok, mint feddhetetlenség, becsületesség, megbízhatóság és tisztelet, a versenybírói szerep szerves részét képezik. Ez magában foglalja azt is, a verseny előtt, alatt és után hogyan viselkednek és viszonyulnak másokhoz, hogyan mutatkoznak be versenybíróként, illetve miképp látják el feladatukat. Az atlétika szereplői – mind sportolói és mind versenybírói oldalról – olyan fantasztikus közösséget alkotnak, hogy azt egyszerűen nem lehet nem szeretni. Ezúton is köszönöm a támogatást kollégáimnak, továbbá a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának. Már egy hónapja atlétikafelhőben élek.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!