A tudomány és az atlétika a szerelme – podcast Radák Zsolttal
2023. július 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Rendkívül előkelő helyre került az európai sporttudományos kutatók ranglistáján a TF nemrég megválasztott tudományos és innovációs rektorhelyettese, az MTA doktora, prof. dr. Radák Zsolt. Többek között ennek kapcsán beszélgetett vele Mezei Dániel.   

Talán csak kevesen tudják, hogy az AD legfrissebb tudományos indexe alapján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem frissen kinevezett tudományos és innovációs rektorhelyettese, prof. dr. Radák Zsolt a Európában a 2. helyet foglalja el a sporttudományos kutatókat felvonultató listán, míg ugyanezen index szerint 37. a magyar kutatókat megjelenítő ranglistán.

Az AD tudományos index 218 ország 22 330 egyetem, illetve intézmény 1 353 509 tudósának tudományos munkáját elemzi a H-index, az i10 index és az idézések száma segítségével.

Ennek kapcsán – no meg azért, mert nemrég nevezték ki az egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettesének – kaptuk mikrofonvégre a TF-en nagy népszerűségnek örvendő egyetemi tanárt.  

1986-ban atlétikában szakedzői diplomát is szerzett Radák Zsolt elmondja, hogyan szeretett bele a tudományba és az atlétikába, miképp szerzett felsőfokú japán szóbeli nyelvvizsgát, elárulja, hogy a tudományos idézések bizony forintosíthatóak, és mindez a TF malmára is hajtja a vizet, miközben értékes, ritkán hallott gondolatokat oszt meg velünk arról is, miért fontos a testmozgás, illetve hogyan segíti megelőzni a népbetegségeket.

Ezenkívül természetesen a tanár úr tartogat még néhány nagyszerű történet és tudományos tényt a tarsolyában, sőt megszólal a közelgő budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban és az eredményes versenysporthoz szükséges sporttudományos háttér fontosságával kapcsolatban is, ám ahhoz, hogy megtudjátok, mik ezek az érdekes észrevételek, meg kell hallgatnotok a vele készült podcastot.

A beszélgetést alább vagy a Youtube-on, a Google-on és a Spotify-on is meghallgathatjátok.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!