Nyári diplomaosztó rekordszámú végzőssel, elbúcsúztunk a MOM Sporttól
2023. július 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Július 8-án, szombaton tartották utoljára a MOM Sportban egyetemünk nyári diplomaátadó ünnepségét. A rekordlétszámú eseményen – amely a TF szenátusának ünnepi ülése is volt egyben – 405 hallgató vette át diplomáját.

Minden bizonnyal utoljára vették az irányt diplomaosztó ünnepségre sietve a TF tanárai, dolgozói, hallgatói és hozzátartozói az egyetem szomszédságában található MOM Sport rendezvénycsarnoka felé, amely hosszú éveken át adott otthont egyetemünk e fontos nyári eseményének.

Szeptember elejétől ugyanis a hamarosan megnyíló Csörsz utcai komplexum jóval kényelmesebb körülmények között fogadhatja majd nemcsak az ilyen jellegű ünnepségekre, hanem a különböző sporteseményekre érkező vendégeket.

Visszatérve a mostani rendezvényre, csordultig megtelt a sportcsarnok, ahol a doktori, az alap-, osztatlan és mesterképzési, valamint a felsőfokú szakirányú továbbképzési szakjaink végzős hallgatói vették át okleveleiket. Ünnepségünk keretén belül került sor a doktorjelöltek doktorrá avatására, az Év Oktatója-díj és az egyetem Díszpolgára-díj átadására is, továbbá intézményünk együttműködési megállapodást írt alá a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatójával.

Összesen 405-en vehették át hőn áhított diplomájukat, ebből négyen doktori kinevezésüket kapták kézhez.

Nyári diplomaosztó rekordszámú végzőssel, elbúcsúztunk a MOM Sporttól

A TF vezetőségét prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Vida József, a kuratórium tagja, prof. dr. Radák Zsolt tudományos és innovációs rektorhelyettes, az MTA doktora, dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes, dr. habil. Cserny Ákos oktatási rektorhelyettes, valamint dr. Tihanyi József rector emeritus, az MTA doktora képviselte. Az eseményen jelen volt dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke is.

Az ünnepséget Sterbenz Tamás rektor nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, az egyetemnek sikerült megbirkóznia a 2022/2023-as tanév nehézségeivel.

Nyári diplomaosztó rekordszámú végzőssel, elbúcsúztunk a MOM Sporttól

„Az, hogy a mai napon diplomát, illetve kitüntetéseket vesztek át, azt bizonyítja, sikeres évet hagytatok a hátatok mögött. Illusztris vendégeink, a neves hazai sportszövetségek, a kuratórium, illetve a különböző köztestületek jelenléte pedig arra utal, hogy a TF továbbra is a magyar sport bölcsője. Egy évvel ezelőtt azt fogalmaztuk meg, hogy nagyon nehéz év elé nézünk. Be kellett zárnunk a kollégiumot, az uszodát és a tornatermet, miközben az egekbe szökött energiaárak miatt rövidített órákat kellett tartanunk. Mindezek ellenére az elmúlt tanévet eredményesnek mondhatjuk: mindenki letette a záróvizsgát, sportolóink, edzőik és tanáraik sikeresen szerepeltek a különböző hazai és nemzetközi megméretéseken, a TFSE-ben, a különböző klubokban és a válogatottban. Emelkedett egyetemi tanáraink tudományos cikkeinek száma, új képzéseket indítottunk el, az előttünk álló budapesti atlétikai világbajnokság önkénteseit a TF koordinálja, továbbá a tavalyi tanévhez képest még többen jelentkeztek hozzánk. Külön öröm, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy hamarosan átköltözik megújult kampuszunkra.” 

Ezt követően Mocsai Lajos kuratóriumi elnök tartotta meg beszédét, amelynek elején örömét fejezte ki, milyen sokan tisztelték meg jelenlétükkel az ünnepséget.

Nyári diplomaosztó rekordszámú végzőssel, elbúcsúztunk a MOM Sporttól

„A diploma olyan impulzust ad, amely energiákat szabadít fel – utalt az egyetemi végzettség jelentőségére a kuratórium elnöke. – Annak idején, amikor végeztünk az egyetemen, meg akartuk változtatni a világot. Bízom benne, hogy ez a késztetés mindannyiótokban megvan. Nagyon fontos, hogy innen kilépve olyan hasznos és fontos feladatot végezzetek el, amely eredményességre és sikerre vezet. Mindenkinek vannak céljai és álmai, illetve törekvése az alkotásra. Azt javaslom, fokozatosan és kitartóan építkezzetek, tartsatok ki céljaitok és terveitek mellett. Akinek megfelelő célfilozófiája van, hosszú távon jóval messzebbre jut, mint aki saját érdekeit szem előtt tartva csupán a jelennek él. Vigyázzatok, mert az ego a legnagyobb ellenségetek, és csakis az együttműködés vihet előre benneteket.”  

A folytatásban Wladár Sándor köszöntötte az egybegyűlteket.

Nyári diplomaosztó rekordszámú végzőssel, elbúcsúztunk a MOM Sporttól

„Mindenkinek az életében volt egy olyan testnevelő tanár, aki – habár nem olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat nevelt – generációkon át meghatározó személyiség volt az iskolában, ahol tanított. Vélhetően ennek köszönhető, hogy önök is ezt a pályát választották. A tudás utáni vágy tanulásfejlődésünk előrehaladásának alapja. A tudás hatalom. A jelen lévő végzősöket mind ugyanaz a vágy, a tudás megszerzésének akarata hajtja. Mindannyiunk számára példaértékű lehet a válogatott labdarúgó Szoboszlai Dominik Steven Gerrardtól vett hitvallása, amely szerint a tehetség isteni áldás, de akarat és alázat nélkül mit sem ér. Tanuljanak, képezzék magukat, tartsanak lépést rohanó világunkkal! Céljuk ugyanaz: meg kell szerettetniük a mozgást a gyerekekkel és az emberekkel, egészséges életmódra kell nevelniük őket, valamint eredményes sportolókat kell képezniük. Szent meggyőződésem, hogy testnevelők nélkül nincs eredményes versenysport.”

A beszédek után Fazekas Csaba, az ország első számú köznevelési típusú sportiskolája, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója tartott rövid beszédet a két intézmény között a helyszínen megkötött együttműködési megállapodással kapcsolatban. Felszólalásában jelezte, két elitintézmény hosszú távú és remélhetően eredményes kooperációja kezdődik el.   

Az oklevelek kiosztása előtt a TF hallgatóiból álló, Nemerkényi Krisztina tanárnő verbuválta, az egyetem Pro Facultate-díjával kitüntetett TF-műhely kulturális egyesület tagjai, Bánki Bernadett és Tóth Petra rövid produkcióját tekinthették meg a résztvevők.

A rövid előadás után a „Föld-Trans szociális támogatás az eredményesebb tanulmányi és sporteredmények eléréséért” ösztöndíjakat osztották ki, amelyeket az osztatlan testnevelő, gyógytestnevelő-egészségfejlesztő képzésben részt vevő hallgatók nyerhetnek el. Mint köztudott, a támogatás Werner István gyémántdiplomás testnevelő tanár, a Föld-Trans Kft. tanácsadó kezdeményezése – az idei elismeréseket is ő adta át.

Nyári diplomaosztó rekordszámú végzőssel, elbúcsúztunk a MOM Sporttól

Ebben az évben Vajda Szebasztián, Vörös Franciska, Szöllősi Ferenc Dominik és Halász Júlia részesült kitüntetésben. Ezenkívül idén egy új kategóriában, a tudományos munka támogatásában is osztottak díjat, amelyet Fülöp Veronikának ítéltek.

Idén 11. alkalommal rendezték meg a Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra- és Protokollversenyt, amelyen egyetemünk öt hallgatója, Széles Nóra, Csighy Adrienn, Kádár Kata, Szalay Csenge és Széles Ákos kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, amiért elismerő okelvélben részesültek. Felkészítőtanáruk dr. Resperger Viktória volt.

Nyári diplomaosztó rekordszámú végzőssel, elbúcsúztunk a MOM Sporttól

Ezt követően került sor a négy PhD-fokozatú doktor, Fózer-Selmeci Barbara, Garamvölgyi Bence, dr. Sonkodi Balázs, Szemes Ágnes avatására, amelyet Tihanyi József vezetett le. A Doktori Tanács elnöke rövid beszédben az újonnan felavatott doktorokat, illetve munkájukat méltatta.

Nyári diplomaosztó rekordszámú végzőssel, elbúcsúztunk a MOM Sporttól

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának értelmében a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzata az Év oktatója-díjat adományozta Draskóczy Imrének, a TF mesteroktatójának, a női tornaválogatott szövetségi kapitányának.

Nyári diplomaosztó rekordszámú végzőssel, elbúcsúztunk a MOM Sporttól

Az egyetem szenátusának döntése alapján az Egyetem díszpolgára címet dr. Bakonyi Tibor vehette át. Ennek kapcsán a diplomaátadó után ünnepélyes keretek között leleplezték az új díszpolgár nevét megörökítő falat a Magyar Sportcsillagok Fala folyosóján.

Nyári diplomaosztó rekordszámú végzőssel, elbúcsúztunk a MOM Sporttól

A diplomák átadására Ekanem Bálint, a Tehetséges Fiatalok Műhely tagja, a sportszervező szak frissen végzett hallgatójának éneke után került sor. A végzős hallgatók kérelmét Tóth Annamária terjesztette a szenátus elé, az eskü szövegét pedig Keszthelyi-Nagy Rita olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes, vízilabda-szakedző szakon végzett hallgató olvasta fel.

Az ünnepség végén a hallgatók nevében Vajda Orsolya sportmenedzser szakon végzett friss diplomás búcsúzott el az intézménytől. A rendezvény a talársapkák feldobásával, illetve közös fotózással zárult.

Gratulálunk frissen végzett hallgatóinknak és tanáraiknak!

Fotó: Nemes Attila és a lelkes szülők

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!