Számottevő TF-es jelenlét az Európai Egyetemek Bajnokságán is
2023. július 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Összesen négy sportágban találunk TF-es sportolókat az előttünk álló Európai Egyetemek Bajnokságán.

Mint minden nyáron, így a mostanin is számos nemzetközi egyetemi sporteseményt rendez az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA). Jóllehet a nyár legnagyobb „durranása” – legalábbis a világ egyetemi sportja szempontjából – a közelgő nyári Egyetemi Világjátékok lesz (korábban Universiade) – ne feledkezzünk meg az Európai Egyetemek Bajnokságáról sem, amelyen több sportágban is indulnak TF-es versenyzők.

A július 13. és 19. között Miskolcon sorra kerülő Európai Egyetemek Tollaslabda-bajnokságán öten képviselik a magyar színeket, közöttük a TFSE kötelékébe tartozó Kőrösi Ágnes. A világranglistán 81. helyen álló sportoló egész évben járja a világot. 2023-ban Ugandában, Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában, Ausztriában, Dániában és Franciaországban mérkőzött meg ellenfelivel.

Július 15. és 19. között Debrecen ad otthont az Európai Egyetemek 3x3-as Kosárlabda-bajnokságának, amelyen női és férfi egységeink egyaránt jelen lesznek. Férfioldalról Keresztesi Dávid az NB II-es csapatot erősíti, Horváth Gergely a tavalyi szezonban volt húzóember Boros Zoltán szárnyai alatt. A hölgyeknél Burján Laura az NB I/A-s TFSE-MTK-ból, Dömötör Petra és Úr Boglárka az NB I Zöld csoportjában szereplő MTK-TFSE-ből, Galli-Hirling Borbála pedig az NB I Piros csoportjában vitézkedő TFSE-MTK U23-as csapatából érkezik. A női csapat edzője Kováts Gabriella.

Július 8-án kezdődik és 14-én fejeződik be a montenegrói Podgoricában az Európai Egyetemek Kézilabda-bajnoksága 12-12 női, illetve férficsapat részvételével. Női együttesünket a TFSE NB II-es női csapatának edzője, Herbert Krisztián irányítja, aki ebben a kiírásban is bronzérmig menetelt a lányokkal. Munkáját Herpai Ágoston és Csillik Árpád segíti. A keret néhány tagja, Fehér Virág, Béres Eszter, Konkoly Kata és Bernáth Réka a TFSE bronzérmes női kézicsapatából került ki. Rajtuk kívül komoly erősítés érkezik: öt NB I/B-s és három NB I-es játékos, közöttük a kétszeres Európa-bajnok, junior- és serdülőválogatott Világos Diána.

Ezzel párhuzamosan női röplabdacsapatunk július 16. és 23. között a portugáliai Bragában küzd meg a minél előkelőbb helyezésért. A lányokat Leonidasz Gaitanakisz vezeti, aki korábban a TFSE NB I-es csapatánál volt vezetőedző. Jelenleg szakmai tanácsadóként dolgozik a lányoknál és a fiúknál. Munkáját Nagy Gergely segíteni, ő a férfi NB I-ben másodedző, ezenkívül az utánpótlásban is komoly szerepet vállal. A keret felét TFSE-s lányok alkotják Boller Anna, Czakó Bernadett, Kökény Nóra, Tettamanti Virág, Török Petra és Urbán Viktória (U20) személyében, illetve három extraligás hölgy is érkezik erősítésként.

A küzdősportok kedvelői július 20. és 23. között Zágrábra figyeljenek! A mieink cselgáncsban, karatéban, tékvandóban és kick-boxban szállnak versenybe. Nerpel Gergelyt (cselgáncs) nem kell bemutatnunk, legutóbb Szlovéniában állhatott dobogóra a podcetrteki felnőtt Európa-kupán. Karatéban nem kisebb név, mint a 15 magyar bajnoki címet szerzett, stílus Eb- és vb-győztes Mérő Bálint képviseli egyetemünket. Padla Orsolyának (tékvandó) sem lesz ismeretlen a nemzetközi terep. Kétezer-tizenkilencben a Croatia Openen, 2020-ban pedig a Slovenia Openen bronz, illetve ezüstérmet nyert.

Kick-boxban mindegyik versenyzőnk a csepeli, meglehetősen jó hírnevű Király Team-ből érkezik. Fésű Lajos a 2022. novemberi, Antalyában megrendezett Európa-bajnokságon két aranyérmet nyert, és őt választották az Eb legjobb tatamis férfiversenyzőjének. Emellett tavaly nyáron a dobogó legfelső fokára állhatott fel az Európai Egyetemi Játékokon. Tavaly az év kick-box férfiversenyzőjévé választották. A korosztályos Európa-bajnok és kétszeres felnőttvilágbajnok Száraz Gergő legutóbb két arany- és egy bronzéremmel távozott a Wako Europen Cupról Szarajevóból, ahol küzdőtársa Bozók Szabolcs is bronzérmet szerzett. Bálint Zoltán az Austrian Classics 2023-ról bronz-, míg a Slovak Openről két aranyéremmel tért haza.

Forrás: tfse.hu, unisport.hu
Fotó: EUG2022.eu

Számottevő TF es jelenlét az Európai Egyetemi Bajnokságokon is 2

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!