Fókuszban az olimpiai nevelés a Nemzetközi Olimpiai Akadémia szemináriumán
2023. július 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A görögországi Olümpiában megrendezett eseményen egyetemünket Vasvári Lili képviselte.

Június második felében 71 nemzet 121 delegáltja vett részt a görögországi Olümpiában a Nemzetközi Olimpiai Akadémia 63., fiatal olimpiai nagyköveteknek tartott szemináriumán. Az eseményen Magyarországot a Magyar Olimpiai Akadémia önkéntese, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatója, Vasvári Lili képviselte.

A résztvevők között találkoztunk sportban dolgozó és sportszervezeteknél önkénteskedő fiatalokkal, hét olimpikonnal, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság képviselőivel is. Az idei rendezvény kiemelt témája az olimpiai nevelés volt.

A delegáltak Athénba érkeztek, ahol felkeresték az Akropoliszt és az ott található múzeumot, valamint a Panathinaiko Stadiont, az első újkori játékok színhelyét is. Délután a Pnüksz dombon Izodorosz Kuvelosz, a Nemzetközi Olimpiai Akadémia elnöke, valamint Ekateríni Szakellaropúlu, Görögország elnöke nyitotta meg az ülést. Másnap a résztvevők elutaztak az ókori játékok színhelyére, Olümpiába, ahol az újkori olimpiák tüzét a mai napig is tradicionális módon gyújtják meg.

Magyarországot idén Vasvári Lili, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem levelező tagozatának sportszervező szakos hallgatója, sportújságíró képviselte, aki az elmúlt években többször segítette önkéntesként a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia munkáját. A téma és a szeminárium nem volt ismeretlen számára, hiszen három évvel ezelőtt, a világjárvány miatt az online megrendezett ülésen is részt vett már. A csaknem kéthetes esemény alatt lehetősége volt nemzetközi sportkapcsolatokat teremteni, megismerni más országok sportéletét és kultúráját, valamint bemutatni a Magyar Olimpiai Akadémia munkáját.

„Hihetetlenül jó érzés volt végre személyesen is jelen lenni az ókori játékok helyszínén. Különösen megható volt találkozni olyan személyekkel, akikkel három évvel ezelőtt már online megismerkedtünk, és azóta is tartottuk a kapcsolatot. Szinte minden percünket beosztották, már reggeli előtt átmozgató sportolással kezdtünk, a délelőtti előadások után pedig kisebb csapatokban dolgoztunk a feladatainkon. Munka után mindenki ment a választott workshopfoglalkozására, kitérhettünk más kultúrágakra is, olyanokra, mint a költészet, a tánc vagy a zene. A program végén itt is, valamilyen szinten az olimpizmushoz kapcsolódó terméket kellett létrehoznunk. Mi, táncosok például a tradicionális görög szirtakit öt körben, az ötkarika színeibe öltözve táncoltuk el. Meglátogattuk Coubertin báró síremlékét, futottunk a lánggal és a Nemzetközi Olimpiai Akadémia zászlajával, részt vettünk az Olympic Day Runon Olümpiában. Néha arra is lehetőséget kaptunk, hogy néhány percben bemutassuk a saját kultúránkat, valamint a programban részt vevő olimpikonok is meséltek az ötkarikás élményeikről. Fontos megjegyeznem, hogy a hallottak alapján hazánk kiemelkedően magas színvonalat nyújt a mindennapos testnevelés terén, hiszen míg nálunk heti öt testnevelés órájuk van a gyermekeknek, addig más országokban – ahogyan hallottam – csak heti egy. A program közepén természetesen volt egy fél szabadnapunk, amikor együtt lementünk a tengerpartra, illetve az utolsó Olümpiában töltött napunkon a záró ceremónia után szabad volt a délutánunk is, de mindenki olyan szoros barátságokat kötött, hogy fájó szívvel búcsúztunk el egymástól. Én már érkezéskor megismerkedtem a francia küldöttekkel, akikkel a program végéig együtt mozogtunk, de a szorosabb baráti körünk kiegészült még észt, perui, ecuadori résztvevőkkel is, és már szervezzük a következő találkozót, itt Budapesten” – foglalta össze Vasvári Lili.

Forrás: MOB
Fotó: Nemzetközi Olimpiai Akadémia

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!