Sikeres szakmai napot tartott a Technológia- és Tudástranszfer Központ
2023. május 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A tudástranszfer sportban betöltött szerepe állt a TF Hepp Ferenc termében megrendezett május 25-i TTK-TIP szakmai nap középpontjában.

Szakmai napot szervezett a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Technológia- és Tudástranszfer Központja május 25-én, csütörtökön a Területi Innovációs Platformok programsorozat keretében. A TTK-TIP elnevezésű eseményen csaknem ötvenen jelentek meg.

A hallgatóság soraiban helyet foglalt többek között a Nemzeti Sportügynökég képviseletében Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Farkas Gábor, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia edzője, illetve más honi sportszövetségek küldöttei. Mindez jól mutatja, hogy itthon számos sportágban szeretnék hasznosítani az egyetem Technológia- és Tudástranszfer Központjában összegyűlt tudást.

Pontosan ezt hangsúlyozta köszöntőbeszédében prof. dr. Géczi Gábor, a központ igazgatója is.

„A mai napon szeretnénk bemutatni nektek az egyetem innovációs tevékenységét – üdvözölte a hallgatóságot. – Ebben a TF oktatói, illetve professzorai lesznek a segítségemre. Mindannyian azon dolgozunk, hogy megfelelően működjön az egyetemi innovációs ökoszisztémánk, illetve, hogy az itt összegyűjtött tudást a magyar, továbbá az egyetemes sport szolgálatába állítsuk. Ma már megkérdőjelezhetetlen a tudástranszfer szerepe a sportteljesítmény fokozásában, függetlenül attól, milyen sportágról van szó.”  

Sikeres szakmai napot tartott a Technológia és Tudástranszfer Központ 2

A köszöntő után Géczi Gábor „A sport innovatív jövője” címmel tartott rövid bevezető előadást, amelyet további négy követett. Dr. habil. Lacza Zsombor tudományos és innovációs rektorhelyettes, az MTA doktora a hamarosan megnyíló TF Sportmedicina Központ lehetőségeiről beszélt, majd prof. dr. Radák Zsolt, a Molekuláris Edzésélettani Kutató Központ igazgatója, az MTA doktora tartotta meg „Testedzés és epigenetika” című prezentációját.

Prof. dr. Tóth Miklóstól, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék vezetőjétől, az MTA doktorától a myokinek jótékony hatásáról tudtunk meg többet, végül pedig dr. Szilágyi-Utczás Margita, a Sport-táplálkozástudományi Központ igazgatója tájékoztatta a hallgatóságot az ekdiszteron tartalmú étrend-kiegészítőkről.

A nap zárásaként az Open Lab-program keretében dr. habil. Lacza Zsombor a mozgáselemző-laborba vitte az érdeklődőket, ahol dr. Horváth Tamás tartott részletes tájékoztatót. Kékesi Márton a Dynaknee- és az Optojump-eszközöket, Molnár Dóra Blanka pedig a fizikoterápiás kezelővel és a gyógytornateremmel ismertette meg a vendégeket.  

A csütörtökön lebonyolított szakmai nap részletes programja:

  • 09.30 óra: Állófogadás
  • 10.00 óra: Prof. dr. Géczi Gábor: A sport innovatív jövője
  • 10.10 óra: Dr. habil. Lacza Zsombor, az MTA doktora: A sportmedicina lehetőségei az eredményes felkészüléshez
  • 10.25 óra: Prof. dr. Radák Zsolt, az MTA doktora: Testedzés és epigenetika
  • 10.40 óra: Prof. dr. Tóth Miklós, az MTA doktora: A mozgás, mint gyógyszer hatása: a myokinek szerepe
  • 10.55 óra: Dr. Szilágyi-Utczás Margita: Ekdiszteron tartalmú étrend-kiegészítők a laboratórium szemével
  • 11.30 óra: Open Lab-program

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!