Gyakorlatias oktatás a gyermekjogok területén is – új tantárgy a testnevelőtanári szakon
2023. április 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A kor követelményeinek megfelelően alakította, illetve alakítja ki tanárképzését a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, s ebben vezető szerepet játszik prof. dr. Tóth László, a Tanárképző Intézet főigazgatója, valamint dr. habil. Csányi Tamás, a Testnevelés-elméleti és Oktatásmódszertani Tanszék vezetője.

Az osztatlan testnevelőtanár szak első éves hallgatói már tapasztalhatják a változást, hiszen tantárgyaik között a Sportjogi Tanszék gondozásában megjelent a Jogi, gyermekjogi alapismeretek oktatása. Minthogy a TF jelentős hangsúlyt fektet az oktatás minél inkább gyakorlatiassá válására, igyekszik megnyerni előadóknak a különböző területek szakembereit. Így történt ez március végén, amikor dr. Madlena Erzsébet, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető-helyettes bírója tartott vendégelőadást a TF-en a gyermekjogokról dr. Szekeres Diána tárgyfelelős meghívására az osztatlan testnevelőtanár szak első évfolyamos hallgatóinak.

„Az a célunk, hogy a pedagógiai oktatási és módszertani újdonságok is megjelenjenek képzéseinkben – mondta érdeklődésünkre dr. Szekeres Diána, a Sportjogi Tanszék vezetője. – Dr. Madlena Erzsébet gyakorlatias előadása során a sporttal, sportolással kapcsolatos jogok mellett szóba került többek között a kapcsolattartás és a gyámság szabályozása, a szülői felügyeletet érintő kérdések ügye, s mindezeket a gyermekjogok nemzetközi és magyar környezetébe helyezve szemlélhették hallgatóink. Fontos, hogy az érintettek otthonosan mozogjanak a jogi szabályrendszerben, hiszen az új jogszabályok hátterének ismerete nagy jelentőséggel bír. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sportjogi Tanszéke kiemelt feladatának tekinti olyan külső szakértők meghívását, akik releváns és aktuális ismereteket tudnak átadni hallgatóknak, ezzel is szélesítve ismereteiket.”

Dr. Madlena Erzsébet nagy sikerű előadása is hamisítatlan bizonyítéka volt a TF képzésátalakítási törekvésének.

Gyakorlatias oktatás a gyermekjogok területén is fókuszban a Sportjogi Tanszék gyakorlatorientált megközelítése a gyermekjogok területén is

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!