Fontos együttműködési megállapodást kötött a TF és a MASZ az atlétikai vb előtt
2023. február 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Fél évvel a hazai rendezésű atlétikai világbajnokság előtt sportszakmai szempontból fontos hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) és a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ). Az eseményre több jelentős hazai sajtóorgánum is ellátogatott.

A megállapodás egyrészt annak tükrében időszerű, hogy a nyár elején nyíló Csörsz utcai sportkomplexum lehet az egyik edzőhelyszíne az atlétikai világbajnokságnak, másrészt a TF koordinálja a világesemény önkéntesprogramját.  

A Róma teremben tartott pénteki ünnepélyes aláíráson – amelyre eljött az Atlétika Tanszék néhány munkatársa, a TF több szakfelelőse, intézetigazgatója, továbbá Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára – egyetemünket prof. dr. Sterbenz Tamás rektor képviselte, míg a MASZ-tól Gyulai Miklós elnök, Deutsch Péter, a Kiemelt Atléta Program igazgatója, Soltész Barbara operatív és gazdasági igazgató, Scheidler Géza sportszakmai igazgató és Kosaras Renáta kommunikációs igazgató volt jelen.

Az „Oktatási és partnerségi közép- és hosszú távú stratégiai együttműködés” elnevezésű szerződést Sterbenz Tamás és Gyulai Miklós látta el kézjegyével.

A rektor köszöntőjében külön hangsúlyozta, időszerű volt, hogy a két szervezet szorosabbra fűzze régre visszanyúló kapcsolatát.

Kétségtelen, hogy minden sportág alapja az atlétika – emlékeztetett. – Komoly atlétikai háttér nélkül egyetlen sportágat sem tudunk fejleszteni. Együttműködésünk egyik fontos apropója a nyári atlétikai világbajnokság, amelynek önkéntesprogramját egyetemünk kapta, és amelyre dr. Perényi Szilvia tanárnő vezetésével készülnek a résztvevők. A másik apropó, hogy a hazai edző- és szakemberképzésnek mindig fejlődnie kell, hogy fel tudjuk venni a versenyt a világ élvonalával, és ebben jelentős szerep juthat a két szervezet közötti együttműködésnek. Magasra tettük a lécet, és ha elsőre nem is, másodjára vagy harmadjára biztosan átugorjuk.”

Gyulai Miklós – aki 1990 és 1995 között a TF hallgatója volt – beszédében aláhúzta: ezzel az együttműködéssel a MASZ és a TF közös jövő építésébe kezdett.

„A világbajnokság miatt ez az év a magyar atlétika 125 éves történetének legfontosabb esztendeje – nyomatékosította az elnök. – Nem vitás, hogy ezzel az eseménnyel sporttörténelmet írunk, ezért kiemelten kell kezelnünk. A 2013-ban bevezetett Kiemelt Sportágfejlesztési Programban hosszú távú célokat fogalmaztunk meg, amelyeket – ha kicsit megkésve is – a TF-fel kötendő együttműködésnek köszönhetően fejleszteni tudjuk a jövőben az edukáció, az edzők továbbképzése, a sportolói életpályamodell, valamint egy biztos jövőkép megteremtése terén. A hosszú távú közös munka abban is segíthet bennünket, hogy nemcsak a sportolók, hanem az edzők, szakemberek, klubvezetők és menedzserek is megtalálják a számításukat.”  

A paktum egyik kiemelten fontos eleme, hogy intézményünk sportszakmai, oktatási és helyszíni támogatást nyújt a szövetségnek. Ezenkívül a TF szakmai megjelenést tesz lehetővé a szövetség sportolói és edzői számára az egyetem szervezte konferenciákon és workshopokon, mindemellett a szövetséggel közösen több kutatásban és publikáció elkészítésében vesz részt. Mint elhangzott, intézményünk számára rendkívül fontos küldetés a tudásmegosztás a sportinnováció a különböző sportszakmai területeken.

A TF ezenfelül örömmel fogadja a szövetség szervezte konferenciákat, workshopokat és edukációs programokat, amelyekhez a MASZ akadémiai tudásanyaggal és előadásokkal járul hozzá.

A szövetség képviselői örömmel üdvözölték a kooperáció kezdetét, hiszen a 2023-as év stratégiailag meglehetősen fontos lépés a MASZ-nak, tagszervezeteinek és főként sportolóinak a sportágfejlesztési programon belül, amely hosszútávú célokat tűz ki maga elé a 2024–2028 közötti időszakra mind az edukáció, mind pedig az innováció területén. Az itt megszerzett tudást kiválóan lehet majd kamatoztatni a TF-fel való együttműködésben.

A sportolók életpályamodellével kapcsolatban a szövetség hangsúlyozta: az edzők és sportolók továbbképzésében a jövőkép felvázolása elengedhetetlen szempont ahhoz, hogy sikeres és célvezérelt utánpótlást neveljenek.

A szövetség képviselői leszögezték: az egyetemmel kidolgozott közös edukációs stratégia a közeljövőben minden bizonnyal a sportág fejlesztését és fejlődését eredményezi.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!