Merkovszki Pál: Óriási élmény volt a kézilabda-világbajnokság
2023. január 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Keretbe foglalta a Svédországban és Lengyelországban még zajló férfi kézilabda-világbajnokságot Merkovszki Pál. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem sport- és rekreációszervezés szakán az utolsó félévét kezdő sportoló – aki az Egyesült Államokban született, és magyar-amerikai kettős állampolgár – az amerikai válogatott kapusaként szerepelt a számukra már véget érő tornán, és történelmi eseménynek volt tevékeny részese.

USA vs Belgium, IHF 2023 Men's World Championship - POLAND, SWEDEN, Malmo, 23.01.2023, Mandatory Credit © Anze Malovrh  / kolektiff

 A tengerentúli csapat előzőleg ugyanis nyeretlen volt a kézilabda-világbajnokságokon, ezúttal viszont két mérkőzésen is győzött, Marokkó ellen az első, majd Belgium ellen a második csoportkörben.

„Óriási élmény volt a világbajnokság. Kedden érkeztem haza Magyarországra, most kezd kijönni rajtam a fáradtság az edzőtábor és a meccsek után – mondta érdeklődésünkre csütörtökön a 22 esztendős kézilabdázó, aki idehaza a magyar élvonalban újonc Budai Farkasok együttesében játszik. – Megérte ezért dolgozni! Most van időm egy kicsit pihenni, utána folytatódik a munka, bajnoki mérkőzések várnak rám, ott is szeretnék jól teljesíteni.”

A vb-n ez már sikerült, hiszen mindkét győzelem alkalmával őt választották meg a meccs legjobbjának. Akárhogy is nézzük, beírta nevét az amerikai kézilabdasport históriás könyvébe.

„Ez az elismerés nem csupán az én érdemem, hanem mindazoké, akik egyengették a pályafutásomat – folytatta Merkovszki Pál. – Egyedül azt sajnálom, hogy a második csoportkörben edzőnk nem nevezett a dánok elleni összecsapásra. Tizenkétezer ember előtt, a világ egyik, ha nem a legjobb válogatottja ellen védhettem volna… Ezt szóvá is tettem a kapitánynak, de természetesen elfogadtam a döntését. Amúgy meg neki lett igaza, mert a belgák elleni csatára pihentetett, azt pedig, ugye, megnyertük végül.”

S ha már a dánok: szerda este a magyar válogatott súlyos, 17 gólos vereséget szenvedett ellenük (23–40) a negyeddöntőben, míg az amerikaiak előzőleg csak kilenccel kaptak ki tőlük (24–33).

„Csakhogy ellenünk nem játszottak teljes erőbedobással, míg a magyar válogatottal szemben ezer fokon égtek – mondta Merkovszki Pál. – Súlyos vereség ide vagy oda, én nem temetem Mikler Rolandékat, mert egyrészt bejutottak a nyolc közé a világbajnokságon, ami megsüvegelendő eredmény, másfelől vár rájuk még a helyosztó, lehet javítani. A dánok amúgy is bombaerősek, majdhogynem tökéletes teljesítmény kell a megszorongatásukhoz.”

Ami pedig a TF-es folytatást illeti: a szakdolgozatát írja, és igyekszik minél hamarabb behozni a kis lemaradását.

„A vb-re kivittem magammal a laptopomat, úgy terveztem, hogy ott folytatom a szakdolgozatom írását, de igazság szerint csak egyszer volt időm a laptopom elé ülni, és akkor is a magyar válogatott mérkőzését néztem” – árulta el Merkovszki Pál.

A világbajnokságon elért eredményéhez és a mutatott teljesítményéhez ezúton is gratulálunk!

USA vs Belgium, IHF 2023 Men's World Championship - POLAND, SWEDEN, Malmo, 23.01.2023, Mandatory Credit © Anze Malovrh  / kolektiff

Fotó: IHF

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!