A világ két vezető sporttudományi folyóiratában jelentek meg publikációk dr. habil. Csányi Tamás társszerzőségével
2023. január 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A sporttudomány két legnevesebb folyóirata, a British Journal of Sports Medicine (BJSM) és a Sports Medicine (SM) is közölt ebben a szemeszterben egy-egy olyan cikket, amelyben dr. habil Csányi Tamás, a Testnevelés-elméleti és Oktatásmódszertani Tanszék vezetője is közreműködött.

A világ két vezető sporttudományi folyóiratában jelentek meg publikációk dr. habil. Csányi Tamás társszerzőségével

Kétezer-huszonhárom január 9-én a BJSM közölte azt a közel kétévi munkával elkészített tanulmányt, amelyben 34 ország – köztük hazánk – iskoláskorú gyermekeinek mintegy nyolcmillió fittségi adatán alapuló európai referenciaértékek, továbbá az egyes országok testösszetétel-, izomerő- és aerobfittségi állapotbeli rangsora olvasható.

Kétezer-huszonkettő augusztus végén pedig a Sports Medicine című folyóiratban jelent meg – ugyancsak széles körű nemzetközi együttműködés eredményeképpen – "A legfontosabb tíz nemzetközi prioritás a gyermekek és serdülők fizikai fittségének kutatásában és nyomon követésében" (Top 10 International Priorities for Physical Fitness Research and Surveillance Among Children and Adolescents: A Twin-Panel Delphi Study) című szaktanulmány. Ez a kutatás az úgynevezett „delphi” módszerrel, összesen 46 vezető nemzetközi szakértő bevonásával – közöttük Csányi Tamással – alakította ki és állította össze azt a listát, amely manapság a legkiemelkedőbb, illetve legfontosabb kutatási területeket fogalmazta meg ezen a szakterületen.

A szakértők konszenzusán alapuló prioritások iránytűként szolgálnak a jövőbeli nemzetközi kutatási együttműködések és tudományos kutatások számára ezen a területen.

A két publikáció elérhető teljes terjedelemben az alábbi linkeken:

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!