Sikeresen zárult az ISCA TES-D Sport Diplomacy Pilot Project Zágrábban
2022. szeptember 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 8-9-én sikeresen zárult Zágrábban az ISCA TES-D Sport Diplomacy Pilot Project, amelyben a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem munkatársai is részt vettek.

Sikeresen zárult az ISCA TES-D Sport Diplomacy Pilot Project Zágrábban

A 2022. május 6-i sportdiplomácia fórum és workshop, amely a pingpong diplomácia 50. évfordulóján a sportdiplomata szerepét vizsgálta meg, Zágrábban azzal folytatódott, hogy a nyáron összesített interjúk és kérdőívek után 10 válaszadót meghívhattunk a gyakorlati megfigyelés helyszínére, a Liszt Intézetbe, melyet a TES-D projekt egyik team tagja, Mladenovics Anna igazgató vezet, másnap pedig Demcsák Csaba nagykövet meghívására a zágrábi magyar nagykövetség rezidenciáján is találkozhattak egy tapasztalt diplomatával, aki a magyar-horvát kapcsolatok történeti összefüggéseiről beszélt a csoportnak.

A köszöntőket követően a Liszt Intézetben a felek, a Zágrábi Egyetem és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy a meglévő Erasmus és EU-s kutatási kapcsolaton túl is kiaknázhatjuk a lehetőségeiket. Dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes és Mario Baic dékán reményeit fejezte ki, hogy gyümölcsöző lesz a földrajzilag és kulturálisan közeli partnerek szakmai együttműködése.

TES-D Sport Diplomacy Pilot Project ends in Zagreb

Ezt követően Murányi Gergely (Teqball) igen érdekes példát hozott arra, hogyan lehet a magyar sportipari know-how-t a globális sportdiplomácia és grassroots irányzat előnyére kidolgozni és megvalósítani. Karakas Hedvig a sportdiplomata képességeiről szóló szakdolgozatát és annak eredményeit ismertette, megemlítve saját példáját is a sportolói kettős karrier fejlődésére. A sportdiplomácia projektet ismertette rövid előadásában Papp Péter (TF), Marczinka Tamás (Puskás Akadémia) pedig bemutatta az akadémia nemzetközi vonatkozású tevékenységét. A kerekasztal-beszélgetésben a horvát sportmédia jeles riportere, Filip Brkic kérdezett kosárlabda- és kézilabdacsillagokat, akik pályájuk során jelentős nemzetközi diplomáciai lépéseket is megélhettek.

Bruno Sundov, Valdo Sola és Mocsai Tamás konkrét eseteket osztottak meg, és felvetették a sportdiplomácia és a sportolói karrier határának kérdését. Végül a csoport egy networking fogadáson vett részt. Kiemelendő, hogy a csoport tagjai közt több sporttal kapcsolatos terület – kommunikáció, média, diplomácia, felsőoktatás, projektmenedzsment, rekreáció, coaching – képviselői eltérő szempontokból figyelték meg a rendezvény elemeit, majd a záró részben összefoglalták a sportdiplomata készségeit, továbbá azok szervezett fejlesztésének legoptimálisabb módjairól is beszélgettek.

A TES-D projekt folytatásaként egy TEKA kutatói projekt is elindult, valamint további ISCA és EU-s pályázatokra is készül a TF csapata.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!