Megjelent Hortobágyi Tibor cikke az Ageing Research Review-ban
2022. augusztus 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

„The impact of aerobic and resistance training intensity on markers of neuroplasticity in health and disease” („Az aerob- és állóképességfejlesztő-edzés intenzitásának hatása a neuroplaszticitás markereire egészség és betegség során”) címmel megjelent prof. dr. h.c. Hortobágyi Tibor, a TF Kineziológia Tanszék kutatóprofesszorának cikke a csaknem 12 impakfaktorú tudományos szakfolyóiratban, az Ageing Research Review-ban.

Hortobágyi Tibor előadása az innovatív sportrehabilitációról az V. Sport és Innováció Konferencián

A társszerzők között szerepel prof. dr. Radák Zsolt egyetemi tanár, a TF Molekuláris Edzésélettani Kutatóközpontjának igazgatója is.    

Szerencsére nem ritka, hogy a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem oktatói és kutatói rangos nemzetközi tudományos szaklapban publikálnak. Ezúttal Hortobágyi Tibor cikke került be egy magas impaktfaktorú folyóiratba. A cikk elkészítésében összesen kilenc ország kutatója vett részt.

„A cikk kicsit kritikus hangvételű, mert ez edzés idős agyra gyakorolt hatását elemzi – magyarázta Hortobágyi Tibor. – Az agy alkalmazkodóképességét nevezzük e tekintetben neuroplaszticitásnak. A cikk azt a következtetést vonja le, hogy az edzés intenzitása fontos, de az öregkori agy rugalmasságát megőrzendő – a jelenlegi bizonyíték szerint – még a kisebb intenzitású edzésnek is van mérhető, kedvező hatása a neuroplaszticitási mérőszámokra, azaz markerekre. A cikk az edzés az agyszerkezet, az agy aktivitása és az agyi folyamatok neurokémiai mérőszámaival mért hatását elemezte idősekben, valamint Parkinson-kórban és szklerózis multiplexben szenvedőkben, illetve azokban, akik agyvérzésen estek át.”

Mint ismert, Hortobágyi Tibor is tart előadást a 2022. szeptember 14. és 16. között sorra kerülő V. Sport és Innováció Konferencián. Előadásának címe: Az alapkutatástól az innovatív sportrehabilitációig. A rendezvény fő témája: „Tehetségből teljesítmény”.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!