Nemzetközi utánpótlásedző-továbbképzés – 1:1 elleni játék
2022. augusztus 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Augusztus 6-án, szombaton rendezték meg a nemzetközi utánpótlásedző-továbbképzés VI. szemináriumát, melyet a KSMK (Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ), a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, illetve a TFSE szervezett.

Nemzetközi utánpótlásedző-továbbképzés - 1:1 elleni játék

A TF aulájában megrendezett esemény közel 250 résztvevője hat előadást hallgatott meg az “1:1 elleni játék” témájában. A közönség soraiban helyet foglaltak a hazai kosárlabdasport feltörekvő reménységei, a jelen csillagai és neves szakemberei, akik érdekes és hasznos ismeretekkel gazdagodhattak.

A reggeli kezdést az esemény szakmai vezetője, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora, Dr. Sterbenz Tamás nyitotta meg, majd bevezető előadásában az 1:1 elleni játék elméletét mutatta be.

Rektor urat a TF Doktori Iskola növendéke, Nagy Botond követte, aki bevezetett minket a döntéstanítás lehetőségeibe az újszerű egyéni pontszerző technikák fejlesztésének vonatkozásában.

Az esemény vendégelőadója a szerb Milenko Bogicevic volt, aki a francia élvonal meghatározó csapata, az Euroligában is érdekelt AS Monaco másodedzője. Első előadásában az irányító játékosokat vette górcső alá, külön figyelmet szentelve az 1:1 elleni támadásnak és védekezésnek.

A TFSE-MTK élvonalbeli női kosárlabdacsapatának másodedzője, Hegedűs Péter az utánpótlásképzésben alkalmazott 1:1 elleni gyakorlatokat tárta fel, a játékos bevezetőktől kezdve a komplexebb, nagyobb koncentrációt igénylő feladatokig.

Utolsó előtti előadóként Nagy Benedek – aki testvéréhez hasonlóan a TF Doktori Iskola jeles képviselője – a modern játék egyéni védekezési helyzeteinek technikai és taktikai kihívásait taglalta.

Az európai topligákat megjárt szerb tréner második, eseményt lezáró blokkjában a centerek 1:1 elleni támadó és védekező mechanizmusait, illetve ezek fejlesztését ismertette. Zárásként kétoldalas szakmai tesztet töltöttek ki a jelenlévők, majd az esemény lebonyolításában oroszlánrészt vállaló Félix Ákos rövid összegzéssel tett pontot a nap végére.

A bemutatások során előadóinkat a Budapesti Honvéd U17-es játékosai, illetve a Vasas Akadémia U14-es növendékei segítették, akiknek ezúton is köszönjük az aktív részvételt!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!