Kosárlabda: Magyar Bianka megszerezte a legmagasabb szintű edzői képesítést
2022. július 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Magyar Bianka FIBA-edző lett! A magyar élvonalbeli kosárlabda-bajnokságban szereplő TFSE-MTK trénere teljesítette a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) legmagasabb szintű edzőképző programját, amelyet Európában mindenütt elismernek. Viszonylag friss a képzés, hiszen még csak hetedszer indította el a nemzetközi szövetség.

Magyar Bianka megszerezte a legmagasabb szintű edzői képesítést

„Magyarországon kevesen vagyunk, akik ezzel a képesítéssel büszkélkedhetnek – mondta érdeklődésünkre Magyar Bianka. – A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségénél lehetett jelentkezni erre a kurzusra még 2019-ben. A jelentkezőknek írásbeli és szóbeli vizsgát kellett tenniük, és óriási örömömre sikerült felvételt nyernem a FECC-képzésre. Merthogy egy-egy országot minden kurzusban egy vagy két szakember képviselhet csupán.”

A TFSE-MTK edzője hozzátette: nagyon komoly volt a FECC képzés, az Euroliga világhírű edzőitől (Szvetiszlav Pesics, Andrea Trinchieri, Janez Drvaric, Arik Sivek és Nenad Trunics), mentoraitól tanulhattak többek között. A rendre az adott évi fiú korosztályos Európa-bajnokságra épülő program intenzitásáról mindent elmond, hogy reggeltől egészen késő estig tartott minden nyáron egy héten keresztül.

„Komplex vizsgával zárult a képzés, az írásbeli öt különböző területet foglalt magában: erőnléti, pszichológiai, antidopping, táplálkozás és kosárlabda. Ezután komoly szóbeli következett, végül pedig egy edzésrészt kellett levezényelni. Boldog vagyok, hogy megcsináltam a FECC-képzést, hiszen a tudás felhalmozása mellett nagyszerű lehetőség nyílt a kapcsolatrendszer további bővítésére is” – árulta el Magyar Bianka.

Augusztus 8-án kezdődik a felkészülés a TFSE-MTK-nál, amely immár a negyedik idényét kezdi az élvonalban az ő irányításával.

„Az eddigi három helyett két légióssal a keretünkben készülünk az új évadra, mert szeretnénk még több lehetőséget adni a magyar fiataloknak. Szépen fejlődnek, jól beépíthetők, jövőre ráadásul elkészül a kosárcsarnokunk, s mindenképpen jó csapattal akarjuk majd belakni. Ennek érdekében mindent meg is teszünk, a magam részéről igyekszem a lehető legtöbbet fölhasználni a FIBA-képzésen elsajátított tudásból” – tette hozzá Magyar Bianka.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!