Boczkó Gábor: „A TF óriási hatással lehet a magyar vívósportra”
2022. július 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Két arannyal és egy ezüsttel az előkelő negyedik helyen végzett az éremtáblán a magyar vívóválogatott a minap véget ért kairói világbajnokságon. Boczkó Gábor szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak nyilatkozva elmondta, jól sikerült a mieink számára a verseny, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, milyen tapasztalatokat szerzett a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen – merthogy a mesterképzést elvégezve idén megszerezte diplomáját.

Boczkó Gábor: „A TF óriási hatással lehet a magyar vívósportra”

„Még versenyzőként szerettem volna részt venni ilyen képzésen, mert úgy voltam vele, a tanultakat biztosan kamatoztathatom aktív pályafutásom során – mondta érdeklődésünkre világ- és Európa-bajnok, olimpiai érmes egykori párbajtőrvívónk, aki több mint két évtizeden (!) keresztül, 1993 és 2016 között volt tagja a felnőttválogatottnak. – Akkoriban azonban sajnos nem létezett ilyen képzés, mindamellett 2002-ben közgazdasági diplomát szereztem. A 2016-os riói olimpiát követően befejeztem versenyzői karrieremet, s már akkor elterveztem, hogy szakmai vonalon szeretnék dolgozni a vívósportban. Nagy örömömre elindult a képzés a TF-en, korábban a BA-t, az idén pedig az MSc-t végeztem el.”

Korábbi klasszis sportolónk hozzátette: TF-es tanulóéveivel párhuzamosan sportigazgatói tisztséget töltött be a Magyar Vívó Szövetségben, és már akkor határozottan érezte, hogy az egyetemen elsajátított tudást tökéletesen tudja használni munkája során.

„Az elmúlt három évben tanultak pedig még engem is megleptek, mert őszintén szólva nem gondoltam rá, hogy túl a negyvenen, a vívásban idehaza és külföldön szerzett tapasztalatok és tudás birtokában mennyi újat és hasznosat kapok a TF-től. Az államvizsga után örömmel újságoltam Sterbenz Tamás rektor úrnak, hogy mi mindennel gazdagodtam az egyetemen. Nyíltan elmondtam a véleményemet, és biztos vagyok benne, hogy ebből a beszélgetésből kölcsönösen profitálhatunk. Nagyon fontos ugyanis a visszajelzés! Azt gondolom, hogy akár Nemcsik Zsolt véleményének, akár az enyémnek fölhasználása hozzájárulhat a leendő hallgatók tudásának kiszélesítéséhez. Amit Sterbenz Tamásnak elmondtam, elmondom most is: világszínvonalú képzés zajlik az intézményben, a TF óriási hatással lehet a magyar vívósportra. A frissen érettségizett sportolóknak is ajánlom a TF-et, mert sokat tudnak tanulni, ami még az aktív sportpályafutásukban is segítségükre lesz” – hangsúlyozta a 45 esztendős szakember.

Ezek után rákérdeztünk, tervez-e oktatói karriert az egyetemen. Nos, ahogyan fogalmazott, nem igazán tudja magát elképzelni a katedrán, meg aztán valójában tanár ő – kvázi magántanár.

„Öt juniorunk szerepelt a keretben a kairói világbajnokságon, a TF-en tanultakat igyekszem nekik és minden fiatalnak átadni, hogy lehetőleg ne lépjenek bele azokba a gödrökbe, amelyekbe én beleléptem versenyzőként. A csapatnál minden apró részletre figyelünk és ügyelünk, amiben nagy segítségemre van a TF-es képzés során fölhalmozott tudás.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!