Nemcsik Zsolt a TF-ről, az edzőképzésről és Szilágyi Áron zsenialitásáról
2022. július 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Egyéniben olimpiai ezüst-, csapatban pedig világbajnoki aranyérmes kardvívóként végezte el az idén a szakedzői mesterképzést a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen Nemcsik Zsolt. A 44 esztendős sportcsillag az elmúlt években nem csupán hallgatóként járt az intézménybe, mert mindeközben oktatott is a Küzdősportok Tanszék egyetemi adjunktusaként.

Nemcsik Zsolt a TF-ről, az edzőképzésről és Szilágyi Áron zsenialitásáról

„Versenyzői és oktatói tapasztalatok ide vagy oda, az edzői szakma rendkívül gyorsan változik, új módszerek tűnnek fel, a tudást folyamatosan frissíteni kell, valamint a BA- és az MSc-képzésnek párját ritkító sporttudományi háttere van – indokolta a képzésre jelentkezését Nemcsik Zsolt. – Szeretnék aktívan részt venni a magyar és angol nyelvű edzőképzésben, egyszersmind hasznosítani a tudásomat a vívósportban kevésbé lefedett tudományos területen.”

Korábbi klasszis kardozónk a Nemzetközi Vívó Szövetségben is szerzett már fölbecsülhetetlen értékű tapasztalatot, hiszen a kardozóknál ő vezette az edzőképzést, s fontos megjegyezni azt is, hogy immár hét éve dolgozik Törökbálinton a Gerevich Aladár Vívó Egyesület utánpótlásában, legidősebb versenyzője mindössze 17 éves.

„Ez az, amit igazán szeretek csinálni, szeretnénk fölnevelni a jövő csillagait. Igyekszem itt is a gyakorlatba ültetni a TF-en elsajátított tudást” – tette hozzá Nemcsik Zsolt.

Egykori kardozóval beszélgetve megkerülhetetlen téma Szilágyi Áron minap szerzett világbajnoki címe. Harminckét esztendős, háromszoros olimpiai bajnok kardozónk a minap Kairóban megszerezte pályafutása első vb-aranyát egyéniben, s ezzel tovább javította félelmetes statisztikáját: a felnőttek mezőnyében hat egyéni nagy döntőjéből (olimpiai, világ- és Európa-bajnokság) ötöt megnyert!

„A Vasasban Gerevich György keze alatt tanultunk vívni, Áron a szemem előtt vált kisgyermekből érett klasszissá, ezt a saját bőrömön is tapasztaltam. Technikailag, taktikailag és mentálisan egyaránt kivételes kardvívó, nyilván mondhatjuk rá, hogy világklasszis, csak szerintem ez már nagyon elcsépelt, és ő különben is több annál. Erre a sportágra született zseni, a döntőkben elért eredményei erre egyértelműen rámutatnak: a tehetséget, a taktikát és a mentális erőt éppen akkor ötvözi legyőzhetetlen fegyverré, amikor arra a legnagyobb szüksége van” – hangsúlyozta Nemcsik Zsolt.

Amikor fölvetettük neki, lát-e különbséget Szilágyi Áron és a kilencvenes években jószerével egyeduralkodó Sztanyiszlav Pozdnyakov, az oroszok kardvívó géniusza (14 nagy egyéni döntőben 11 győzelem) között, ezt válaszolta.

„Pozdnyakov is óriási versenyző volt, ezt sajnos sokszor testközelből láthattam, érezhettem. De egyéniben egymás után három olimpiát nyerni… Ez teszi igazán naggyá Szilágyi Áront. Előbb-utóbb minden csúcsot megdöntenek, de kétlem, hogy Áron olimpiai rekordjának átírását még látjuk-e életünkben.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!