Koller Ákos újabb elismerése
2022. június 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A múlt héten a Magyar Nephrológiai Társaság (MANET) Pécsen rendezett nagygyűlésén Korányi Sándor-díjat vett át dr. Koller Ákos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem professzora. Ezt az elismerést még 2020-ban ítélték neki, ám mivel akkoriban tombolt idehaza (is) a koronavírus-járvány, nem nyílt lehetőség az ünnepélyes átadásra. Nos, ez a napokban végül megtörtént, a pécsi nagygyűlésen csaknem 500 résztvevő előtt vehette át a rangos elismerést.

Koller Ákos újabb elismerése

„Bár nem vagyok nephrológus, vagyis a vese szakértője, elvégre a szív és a keringés a szakterületem, a díjátadó előadásomban rámutattam arra, hogy a vese és az agy vérkeringésének önszabályozása sokban hasonló, és lehet, hogy az agyban már felfedezett mechanizmus a vesében még várat magára. Nos, ez elnyerte a hozzáértők tetszését és elismerését – mondta érdeklődésünkre Koller Ákos, akinek munkásságát tavaly Szent-Györgyi Albert orvosi díjjal ismerték el. – Akárcsak az agy, a vese is feszes tokban helyezkedik el, s ez a tok nem tágulhat, ezért ha a nyomás megnőne benne, a vese finom szövete összenyomódna, ami károsítaná a működését; ezt védik ki ezek a vaszkuláris mechanizmusok. Az élsportolók vizsgálatakor érdekes módon nem helyeznek kellő hangsúlyt a vese működésére, pedig szükségszerű lenne, különösen akkor, ha a versenyző fehérjékben gazdag ételt fogyaszt.”

Korányi Sándor-díjat alapvetően olyan szakember kaphat, aki a nephrológiában kimagasló teljesítményt nyújt és munkássága befolyásolja a nephrológia fejlődését. A díj kiemelkedő, nemzetközileg is elfogadható nephrológiai munkásságért adományozható magyar és/vagy külföldi nephrológusnak egyaránt.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!