A versenysportról és az etikáról tartottak konferenciát a TF-en
2022. június 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A versenysport és az etika XXI. századi kapcsolata állt a középpontjában annak a nemzetközi konferenciának, amelyet június 17-én, pénteken tartottak a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén termében. A félnapos szimpózium a TF, a Magyar Edzők Társasága és a Nemzetközi Fair Play Bizottság közös rendezvénye volt.

A Versenysportról és az etikáról tartottak konferenciát a TF en

Csaknem félszáz hazai és külföldi vendég gyűlt össze a délelőtt 10 órakor kezdődő esemény megnyitójára, amelyen először dr. habil. Sterbenz Tamás, a TF rektora szólalt fel. Őt dr. Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes tőröző, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke követte, aki anekdotákkal teliszőtt felszólalással köszöntötte az egybegyűlteket.

A Versenysportról és az etikáról tartottak konferenciát a TF en 2

Beszédét követően az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok hosszútávúszó Rasovszky Kristóf lépett a pulpitusra, aki a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play díját vehette át.

A Versenysportról és az etikáról tartottak konferenciát a TF en 3

Az előadások színvonalát négy TF-es előadó emelte: dr. Csuka Botond a „Hol is kezdjük? A sportetikai problémák kezelésének keretei ma”, dr. Dóczi Tamás „A XXI. század globalizált versenysportjának sajátosságai”, dr. habil. Gál Andrea, a Társadalomtudományi Tanszék vezetőjeÚj (vagy régi?) etikai kérdések a nők sportjában”, míg dr. Kalmár Zsuzsa tanszékvezető egyetemi docens „Mennyire segítik, vagy gátolják a versenyszabályok a Fair Play szellemének érvényesülését a globalizált versenysportban?” címmel tartott előadást.

A konferencia egyetlen külföldi vendégelőadója Loksáné Rácz Katalin, a Szlovák Olimpiai Bizottság Fair Play Klubjának elnöke volt, akinek Pozitív példák, negatív jelenségek a sportban című előadását hallgathatták meg a résztvevők.

A konferenciát Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke zárta.

Fotó: Róth Tamás

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!