Hírek

Nyolc sportágban ezer egyetemista versenyzik a Miskolci Egyetemen

Az egyetemi sport legnagyobb fesztiválját, a MEFOB FESZT-et a Miskolci Egyetemen rendezik meg május 19-e és 22-e között. Első alkalommal várja igazi fesztivál hangulat a résztvevőket és a közönséget, hiszen a sport mellett esti DJ-s buli, számos kísérő program, szabadidős események és sportkonferencia is színesítik a rendezvényt.

MEFOB FESZT 2022, sajtóközlemény

A MEFOB FESZT-et a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közösen rendezi a Miskolci Egyetemmel és Miskolc város támogatásával. A május 19-e és 22-e között tartandó négynapos rendezvényen egyetemi és főiskolai futsal, kosárlabda, vízilabda, judo, atlétika, tenisz, asztalitenisz és ultimate frizbi Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságokat rendeznek, elsősorban egyetemi, de városi helyszíneken is.

– Nyolc sportágban huszonöt egyetem képviselteti magát ezer fővel a rendezvényen. A MEFOB FESZT az egyetemi sport legnagyobb fesztiválja, ahol egyszerre több egyetemi országos bajnokságot szervezünk, számos szabadidősportos rendezvénnyel kiegészülve. A rendezvény fesztivál jellegét a napközbeni szabadidősportos programok mellett a két esti, neves DJ-k közreműködésével megvalósuló buli adja.  A MEFOB FESZT „nagykövetének” három fiatal, tehetséges egyetemista versenysportolót választottunk, akiknek fontos a tanulás, az élsport és a kikapcsolódás is: Siklósi Gergely az ELTE hallgatója, olimpiai- és Universiade-ezüstérmes, világbajnok párbajtőrvívó, Török Ágnes, a Széchenyi István Egyetem hallgatója, magyar válogatott kosárlabdázó és Vigvári Vendel magyar válogatott vízilabdázó, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatója. Mindhárman szívesen állnak olyan kezdeményezések mellé, mint a MEFOB FESZT, ahol számos sportágban meg tudják mérettetni magukat az egyetemisták profi és amatőr szinten. Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk hagyományt teremteni, és minden évben más egyetemi városba vinni azzal a céllal, hogy megmutassuk, milyen erő és energia van az egyetemistákban – adott áttekintést az eseményről és annak céljairól Juhász Péter, a MEFS főtitkára.

MEFOB FESZT 2022 (sajtóközlemény) (Juhász Péter)

Sportközpontú és folyamatosan fejlődő Miskolci Egyetem

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora azt hangsúlyozta, hogy a Miskolci Egyetem infrastruktúrája dinamikusan fejlődik, folyamatosan emelkedik az oktatás színvonala, és egyre színesebb az intézményi sportélet.

– A sport része a Miskolci Egyetem egészségfejlesztési stratégiájának – emelte ki a rendezvénynek otthont adó intézmény vezetője. – Felépítünk egy új, háromcsillagos sporthotelt, ahogy új rekortánpályával és új közösségi terekkel is bővíteni szeretnénk az egyetemet. A campus teljes területét lefedő wifihálózat kialakítása is szerepel a terveink között. A sportcélú fejlesztések, a közösségépítés, a szabadidő színvonalas eltöltésének biztosítása stratégiai kérdés. Fejlődésünket mutatja, hogy az eddigi legnagyobb sportolói delegációval veszünk részt a 2022-es Lodz-i Európai Egyetemi Játékokon, a kontinens legnagyobb egyetemi sportrendezvényén, amelynek két év múlva Debrecennel közösen mi leszünk a házigazdái – mondta Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. – Ugyanakkor az is a fejlődés jele, hogy a várossal együtt már most olyan infrastruktúrával rendelkezünk, hogy otthont tudunk adni a MEFOB FESZT-nek, mely a 2024-es Debrecen-Miskolc helyszínű Európai Egyetemi Játékok egyik felvezető rendezvénye.

Kormányzati hangsúly az egyetemeken és a sporton

Dr. Kiss János országgyűlési képviselő az Angiában megrendezett 1996-os labdarúgó európa bajnokság jelmondatát idézte fel: „A futball hazatér”. A politikus hozzátette:  nemcsak a futball, hanem a sport tér haza Miskolcra, ugyanis hazatérni nemcsak oda lehet, ahol feltalálták a sportot, mint a futballt Angliában, hanem oda is, ahol nagyon szeretik.

– A miskolci emberek nagyon is szeretik a sportot, és ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy hány sportágban hány kedvenc csapatunk van, hanem főleg abban, hogy a miskolciak hányan ülnek a lelátókon. A magyar kormány a miskolciak sportszeretetét érti és értékeli, ezért számos nagy sportinfrastrukturális beruházással támogatta Miskolcot – fogalmazott dr. Kiss János. –  Elég csak a DVTK stadionra, a DVTK kosárladba arénára, az Egyetemi Atlétikai Centrumra utalni, hogy csak a legnagyobb beruházásokat említsük. A sportba történő befektetés nem öncélú, hanem azt célozza, hogy a gyemekeink megtanuljanak küzdeni, győzni és veszíteni, csapatot alkotni, közösséget építeni. Tehát kulturális értékeket szerezzenek, vagyis a sport a kultúra része. Meggyőződésem, hogy a magyar sport ügyében nemzeti egységre van szükség, és a sportrendezvények, fejlesztéseket és a sportfinanszírozás ügyében a támadásokat vissza kell vonni a nemzeti egység keretében. A Miskolci Egyetem mint modellváltó egyetem fontos hangsúlyt helyez a sportra, és a magyar kormány ezt a hangsúlyos gondolkodást újabb egyetemi fejlesztésekkel tudja támogatni – emelte ki a kormánypárt országgyűlési képviselője.

A sikeres egyetem a sikeres város záloga

– Sikeres a modellváltó Miskolci Egyetem, a sikeres egyetem pedig egy sikeres város záloga.  Az utóbbi időben a város sportinfrastruktúrája is dinamikus fejlődésen ment keresztül, ezek közül is ki kell emelni a MEFOB helyszínként szereplő szabadtéri Miskolctapolcai Strandfürdőt, melynek versenymedencéjében rendezik meg a vízilabda MEFOB döntőket. A szomszédos Ellipsum, a maga kiemelkedő fürdőszolgáltatásaival, igazi élményekkel várja az érdeklődőket – mondta Veres Pál, a házigazda város polgármestere. Hangsúlyozta: a versenysportoló egyetemisták mellett azokat a hallgatókat és a város sportszerető közönségét is várja a MEFOB FESZT, akik szurkolóként, vagy érdeklődőként szeretnének részesei lenni a négy napos eseménynek.

– A szurkolók számára szabadidősportos szurkolói programot állítottak össze a szervezők, ahol az érdeklődők ki tudják próbálni magukat néhány sportágban, miközben aktív módon kikapcsolódnak. Szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét a rendszeres sportolás egészségmegőrző hatására, egyben közösségformáló erejére. Valamint célunk, hogy az eseményre érkezőkkel megismertessük Miskolc nevezetességeit, látnivalóit – zárta gondolatait Miskolc polgármestere.

MEFOB FESZT 2022 sajtóközlemény 3

Háttérinformációk

MEFS

A MEFS 1907-ben Európában elsőként, a világon másodikként megalapított egyetemi - főiskolai sportszövetség, kizárólagos szervezője a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) és az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) nemzetközi versenyein való magyar egyetemisták részvételének és a nemzetközi egyetemi sportesemények hazai rendezésének, valamint a Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságoknak (MEFOB). Ezen felül támogatja a felsőoktatásba bekerülő élsportolókat a kettős életpályarendszer és az egyetemi élsportolói státusz országos szintű bevezetésével, továbbá kiemelten kezeli az egyetemi szabadidősportot, annak érdekében, hogy az egyetemi-főiskolai hallgatókból (jellemzően 18-28 éves kor közötti fiatalok) heti rendszeres sporttevékenység által egészséges magyar értelmiségi váljon. www.mefs.hu

MEFOB – Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság

A MEFS felsőoktatási intézményekkel, sportegyesületekkel és az adott sportági szakszövetségek közreműködésével évente 40-45 sportágban rendez Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságokat (MEFOB). Az egyetemi országos bajnokságok egyben népszerűsítik a sportokat a hallgatók körében, erősítik az intézményi identitást, illetve elősegítik a FISU és az EUSA versenyekre a sportolók kiválasztását. A következő sportágakban rendez a MEFS MEFOB-okat: 3x3 kosárlabda, aerobic (verseny és FTL), asztalitenisz, atlétika, birkózás, cheerleading, csörgőlabda, duatlon, ergométer, erőemelés, evezés, fallabda, falmászás, félmaraton, maraton, floorball, futsal, jégkorong, judo, kajak-kenu, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, mountain bike, országúti kerékpár, rögbi, röplabda, sakk, sárkányhajó, sportlövészet, strandkézilabda, strandröplabda, súlyemelés, tájfutás, tenisz, terepakadályfutás, testépítés, fitness, tízevezés, tollaslabda, torna, triatlon, ultimate frisbee, úszás, vívás, vízilabda, váltófutás (Szarvasűzők, Rókaűzők). A versenyeken a nemzetközi egyetemi sportban elfogadott szabályokhoz igazodva azok a sportolók vehetnek részt, akik a verseny időpontjában valamely felsőoktatási intézmény hallgatói vagy legkorábban a versenyt megelőző évben szerezték diplomájukat.

MEFOB FESZT

A MEFOB FESZT, az egyetemi sport legnagyobb fesztiválja, ahol egyszerre több egyetemi országos bajnokságot szervezünk, számos szabadidősportos rendezvénnyel kiegészülve annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet az egyetemista korosztály számára a rendszeres sport fontosságára és közösségformáló erejére. A rendezvény fesztivál jellegét a napközbeni szabadidősportos programok mellett a két esti nagyszabású DJ-kkel kiegészülő buli adja. www.mefobfeszt.hu

További információ a MEFOB FESZT és a MEFS kapcsán: Szabó-Ambrus Anita (MEFS, sajtó és intézményi kapcsolatokért felelős vezető): +36 70 332 0405 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

MEFOB FESZT 2022 (sajtóközlemény)

MEFOB,Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS),fesztivál,Miskolci Egyetem