1 nap, 11 sportszövetség: rektori látogatás Lausanne-ban
2022. április 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Egy nap alatt 11 nemzetközi sportszövetség vezetőivel, képviselőivel találkozott április 26-án, a szövetségek otthonaként ismert Lausanne-ban az a hatfős delegáció, amelyet a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora, Sterbenz Tamás vezetett.

1 nap, 11 sportszövetség: rektori látogatás Lausanne-ban

A küldöttség a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), a Nemzetközi Olimpia Bizottság (IOC) korábban Solidarity Fundnak nevezett, ma már Entourage Unit egységének vezetőjével és a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) képviselőivel is tárgyalt. Emellett a Nemzetközi Triatlon Szövetség (World Triathlon) sportigazgatója, Márkus Gergely közreműködésével hét sportági szövetség képviselőivel is találkoztak a TF küldöttségéinek tagjai: dr. habil. Sterbenz Tamás, Prof. dr. Sós Csaba, dr. Kalmár Zsuzsanna, dr. habil. Kádár Judit, Mezei Dániel valamint D’Ess Sabina Alexandra. A találkozások elsődleges célja az egyetem, valamint a szeptemberben induló angol nyelvű Sport Coaching BA, MSc program bemutatása, az egyetem által tervezett rövid képzések és új angol nyelvű szakok terén lehetséges együttműködések feltérképezése volt.

A delegáció négy helyszínen folytatott tárgyalásokat. Előbb a Nemzetközi Sportok Házában (Maison Du Sport Internationale, MSI) az Európai Atlétikai Szövetség (European Athletics), a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) és a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) képviselőivel egy hosszabb, kétoldalú megbeszélésen vettek részt a küldöttség tagjai, kettesével átbeszélve a lehetőségeket a partnerekkel.

Ezt követően ugyanott csatlakoztak a megbeszéléshez a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE), a Nemzetközi Triatlon Szövetség (World Triathlon), a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) valamint az International Testing Agency tagjai is. A résztvevőket hivatalosan, Sterbenz Tamás rektor és Kádár Judit nemzetközi igazgató köszöntötte, Magyarország Svájci Nagykövetsége részéről pedig Piszter Csaba külgazdasági attasé üdvözölte a megjelenteket.

Az MSI-ben folytatott egyeztetéseket követően a delegáció a Nemzetközi Úszó Szövetség székházában folytatta munkáját, ahol a FINA részéről komoly érdeklődés övezte az egyetem által kínált lehetőséget, kiemelten az edzőképzéseket. A beszélgetés során Sós Csaba – aki egyben a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya is – kiemelte a magyar úszósport eredményességét és a TF oktatatóinak szerepét a sportolók felkészítésében.

1 nap, 11 sportszövetség: rektori látogatás Lausanne-ban

Ezt követően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Entourage Unit képviselőivel folytatott a küldöttség tárgyalást, a már létező bilaterális kapcsolatok elmélyítése érdekében. Utolsó állomásként a FISU székházban a roppant szívélyes Fernando Parente igazgató, végrehajtó bizottsági tag közreműködésével a Healthy Campus Programban történő együttműködés megvalósításáról esett szó.

1 nap, 11 sportszövetség: rektori látogatás Lausanne-ban

A nap végén Sterbenz Tamás rektor elmondta: „Fontos tárgyalásokat folytattunk, melyeken több valós együttműködési pontot találtunk meghatározó sportszövetségekkel. A látogatás folytatásaként más sportágak szövetségeivel is tervezünk egyeztetéseket a TF jövője, hallgatóink magas szintű képzése érdekében.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!