Rafael Nadal, a problémamegoldó teniszlegenda
2022. február 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Vasárnap pályafutása 21. Grand Slam-trófeáját hódította el Rafael Nadal, a spanyolok világklasszis teniszezője, s lett ezáltal a sportág történetének legeredményesebb férfijátékosa egyesben (Roger Federer és Novak Djokovics egyaránt 20 elsőséggel büszkélkedhet).

Rafael Nadal, a problémamegoldó teniszlegenda

fotó: Wikipédia

A 35 esztendős csillag a nála tíz évvel fiatalabb Danyiil Medvegyevet múlta fölül a melbourne-i fináléban, ráadásul úgy, hogy jószerével a „halálból” kapaszkodott vissza, orosz ellenfele ugyanis a megnyert játszmákat tekintve 2:0-ra vezetett. A következő három szett azonban a spanyolé lett, csaknem öt és fél óra tenisz után fantasztikus győzelmet aratott.

A sokáig emlékezetes mérkőzés hátterével kapcsolatban megkerestük Dr. Lénárt Ágotát, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetőjét, mert volt miről beszélni. Például arról, ilyen szinten minek kell történnie ahhoz, hogy az egyik legkiválóbb kemény pályás teniszező, Medvegyev ekkora előny birtokában se tudja lezárni a meccset.

„Nem tudhatjuk, hogy biztos volt-e már a mérkőzés megnyerésében – hangsúlyozta Lénárt Ágota. – A szakirodalomban szerepel az úgynevezett Jézus Mária, győztünk szindróma, amikor a sportoló megdöbben a diadal közelébe kerüléstől, mert valójában nem számított arra, hogy így, esetünkben relatíve könnyen a győzelem kapujába érhet, ráadásul a teniszsport egyik legnagyobb alakja ellen. Létezik olyan, hogy ezt érzékelve elbizonytalanodhat a nyeregben lévő versenyző és éppen ezért hibákat követ el.”

A TE tanszékvezetője kiemelte: a mentális keménység (mental toughness) ugyancsak döntő mértékben befolyásolhatja egy-egy meccs, párharc kimenetelét, márpedig Nadal ebben (is) kiemelkedő egyéniség. A negyeddöntőben is óriásit játszott, 2:0-ra vezetett, onnan egyenlített a kanadai Denis Shapovalov, a döntő szettet azonban ő nyerte meg, holott előzőleg hőgutával kellett megküzdenie, négy kilót fogyott a meccs végére.

„A tenisz is agyas játék, mindenre tökéletesen föl kell készülni, akárcsak azok ellenkezőjére. Ilyenkor kiemelendő a mentális tréning modellezéssel kapcsolatos gyakorlata, a sok ezer lehetőség elsajátítása és a tökéletes megoldás kiválasztása a problémára. A szakmai tudás nyilván nagyon fontos és meghatározó, de amikor már órák óta hihetetlenül magas szinten, hosszabb szünet nélkül versenyzünk, akkor is észnél kell lennünk, hogy a lehető legnehezebb körülmények között is a legjobb döntést hozzuk meg. Ami rendkívül nehéz feladat. Nadalt egyébként megkérdezték a vasárnapi győzelme után, mégis hogyan csinálta, mire ő azt mondta: lehet, hogy rosszul állok, de nem adhatom föl. És itt ez volt a lényeg. Hogy nem az eredményre vagy esélyekre gondolt, vagyis nem múltra és a jövőre, hanem kizárólag a jelenre. És láthattuk, meg is oldotta a problémát.”

A spanyolok büszkesége profi pályafutása során összesen 29 Grand Slam-torna-döntőt játszott, s ezekből 21-et megnyert. A következő nagy trófeáját kedvenc pályáján, a párizsi Roland Garroson hódíthatja el június elején.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!