Géczi Gábort a sportban szerzett tapasztalatai is segítik intézetvezetői munkájában
2021. november 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Mint arról korábban már beszámoltunk, nemrégiben négy intézet élére új igazgatót választott a Testnevelési Egyetem Szenátusa. A Gazdaság és Társadalomtudományi Intézet intézetigazgatói posztjára egyetlen pályázat érkezett, amelyet Prof. Dr. Géczi Gábor, a Sportmenedzsment Tanszék vezetője nyújtott be, és a Szenátus egyhangúlag támogatta kinevezését.

Géczi Gábort a sportban szerzett tapasztalatai is segítik intézetvezetői munkájában

Milyen indíttatás vezérelte az intézetigazgatói poszt megpályázására?

Sterbenz rektor úr már korábban jelezte felém, hogy örülne, ha megpályáznám ezt a posztot, amelyet pozitívan értékeltem. Régóta dolgozunk együtt, volt és van is bennem ambíció a vezetői pozícióra, érdekes és izgalmas kihívás számomra a TE közép-felső vezetésébe kerülés. Ezek miatt nagy lelkesedéssel vetem magam a munkába, melyhez kértem a tanszéki és az intézeti kollégák, valamint a szenátus segítségét is.

Hány fős stábbal dolgozik?

Külön intézeti stáb nincsen, Nagy Andrea segíti a munkámat, akivel a tanszéken is együtt dolgozunk. Jelenleg úgy látom, hogy megfelelően működik az intézet, erős tanszékek és egy kutatóközpont alkotja a szervezetet. Ezért az intézetben személyi szinten nem tervezek bővítést, nem látom indokoltnak, ugyanakkor a szervezeti egységek szükséges bővülési igényeit támogatom. Úgy látom, hogy jól dolgoznak a munkatársak a saját egységük kötelékében, ugyanakkor ellátogatok minden szervezeti egységbe és ott személyesen is szeretnék mindenkivel találkozni, átbeszélni a közeli és távoli jövőt.

Milyen célokat tűzött ki új munkájával kapcsolatban, s azok közül melyik most az első és legfontosabb?

Az intézeti kooperáció erősítése mindenképpen ezek között szerepel, ez ráadásul a Testnevelési Egyetem egészére jellemző most. Többek között nemzetközi szinten és a kutatások terén is markánsabbá kell válunk, s ezt a feladatot megfelelően hangoljuk össze az intézeten belül. Ugyancsak fontos, és ezt rektor úrnak is elmondtam már, hogy Dr. Ökrös Csabával közösen egyeztetünk a sportágakkal, és a nagy ernyőszervezetekkel, szövetségekkel egyeztetve felmérjük, ők hogyan látják a Testnevelési Egyetem működését, lehetőségeit, miben kell esetleg javulnunk, illetve mik azok az elemek, amelyeket a TE működésébe átültetve növelni tudjuk a hatékonyságunkat. Természetesen ez jó alkalom lesz a sport jelentős stakeholdereinek tájékoztatására a képzési struktúránk átalakulásával, illetve egyetemünk szolgáltatásaival, innovációival kapcsolatban. Korábbi sportvezetői és tanszékvezetői pozíciómból adódóan széles a kapcsolatrendszerem, ezt is igyekszem természetesen kiaknázni.

Jó is, hogy említette a tanszékvezetést: hogy látja, jut elég ideje erre?

A tanszéki munkatársaim tökéletesen tisztában vannak feladataikkal, s azokat remekül el is látják, nyugodt szívvel támaszkodhatok rájuk. Egyébként pedig jelenleg nem látom a tanszéki munkám „károsodását”, mert összeegyeztethető vele az intézetigazgatói tevékenységem. Mindamellett, ha időközben azt érzem, túl nagy már a terhelés, természetesen átgondolom a helyzetemet, de ez még a jövő zenéje, úgy készülök és úgy osztom be az időmet és az energiámat, hogy mindkét területen megfelelően ellássam a munkámat.

Korábbi kiváló jégkorongozóként jut még ideje szeretett sportágára?

A legkevésbé sem szakadtam el tőle, hiszen a Magyar Jégkorong Szövetség stratégiai programokért felelős vezetője vagyok. Ez azért is fontos, illetve hasznos, mert a sportmenedzsment területén a gyakorlatból hozott példákat jobban megértik a hallgatók, és erre már csak életkoromból is adódóan van lehetőség, mivel jelentős mennyiségű hazai és nemzetközi tapasztalattal vagyok felvértezve. Továbbá az is sokat segít, hogy egyik nagy észak-pesti bevásárlóközpontban lévő jégpályát működtető egyesület elnöke vagyok már a nyitás óta, és ezáltal a sport, illetve a létesítmény működtetése az életem szerves része.

Szokott még jégkorongozni?

Igen, az öregfiúkban háromszor van erre alkalmam hetente, sőt egyszer még teniszezem is, de a hivatalos bajnokságokban versenyzés most már nem fér bele az időmbe, főleg amióta Rita lányunk unokával, Barnabással ajándékozott meg minket a feleségemmel.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!