Sikeres diabétesz világnapi rendezvény a Testnevelési Egyetemen
2021. november 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sokan vettek részt a Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából november 13-án tartott egész napos rendezvényen, amelynek a Testnevelési Egyetem kampusza adott otthont. Az esemény házigazdája a Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központja volt.

Diabétesz Világnap a Testnevelési Egyetemen

Szigorú járványügyi előírások mellett csaknem 400 érdeklődő gyűlt össze november 13-án, szombaton a Testnevelési Egyetem kampuszán, ahol több helyszínen, az Athén teremben, a Sportos Cukros workshop teremben, az Aulában és a tornacsarnokban rendeztek konferenciát, kiállítást és családi napot az 1-es típusú cukorbetegséggel élők, családtagjaik és az érdeklődők számára a Nemzetközi Diabétesz Világnap, illetve az inzulin felfedezésének 100. évfordulója alkalmából.

A szervezők a plenáris előadások (szakmai programok) és workshopok mellett szűréssel, egész napos sportprogramokkal, konzultációs lehetőségekkel, kézműves és gyermekprogramokkal igyekeztek felhívni a figyelmet a megelőzés, illetve a betegség hárompillérű kezelésének fontosságára.

A megnyitón Dr. habil. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora és Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntőbeszédet.

„Titkon abban reménykedtünk, hogy sokan jönnek el a rendezvényre, sikerül minden célcsoportot megszólítanunk, és a lebonyolítással sem lesz gond. Szerencsére minden úgy történt, ahogyan elterveztük – mondta  Prof. Dr. Martos Éva rektori tanácsadó, a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ megbízott igazgatója. – Az Athén teremben a Sport-táplálkozástudományi Központ munkatársaival, többek között Prof. Dr. Pavlik Gáborral tartottunk előadást, amelyet egy nagyon jól sikerült kerekasztal-beszélgetés zárt. Utóbbin cukorbetegségben szenvedő maratonista és ironman sportoló vett részt. Ugyancsak örvendetes, hogy egész nap tömve volt a terem, amelyben workshopjaink zajlottak.”

Az esemény zökkenőmentes lebonyolítását a Testnevelési Egyetem sportspecifikus dietetikusképzésén részt vevő 28 hallgató segítette. A nap zárásaként Szandi adott koncertet, majd bemutatták az inzulin felfedezésének 100. évfordulójára készített háromemeletes, cukorbeteg gyerekek által is fogyasztható tortát.

A rendezvény sikerében a színes programpaletta mellett az alapos előkészületeknek is óriási szerep jutott. Társszervezőnk, a Sportos Cukorbetegek Egyesülete a különböző közösségimédia-felületein reklámozta az eseményt, mi pedig tizenegy szakmai társaságnak is elküldtük az előzetes programot – árulta el Prof. Dr. Martos Éva.

A program megvalósítását a sportért felelős államtitkárság támogatta.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!