Hírek

Rektori látogatás Albániába

Dr. habil. Sterbenz Tamás rektor és Dr. habil. Kádár Judit, az egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója hivatalos látogatást tett múlt héten Albániában a Testnevelési Egyetem partnerintézményénél, a Tiranai Sport Egyetemnél (SUT). A kiküldetés több szempontból is jelentős, hiszen egyrészt ez volt Dr. Sterbenz Tamás első nemzetközi utazása rektori minőségben, másrészt a látogatás során számos eredményes tárgyalásra is sor került.

Rektori látogatás Albániába

A magyar delegációt a Tiranai Sport Egyetem rektora, Prof. Dr. Agron Kasa fogadta díszvacsora keretében, amely során a két intézmény vezetője áttekintette a lehetséges együttműködési területeket. Ezek közül kiemeljük a doktori hallgatók közös mentorálásának lehetőségét, a Testnevelési Egyetem integrált laboratóriumi rendszerének modelljét, valamint a tiranai intézmény rehabilitáció és fizioterápia képzési programja szakértői támogatását a TE részéről.

A kampuszlátogatás során a felsőoktatási szférán kívül a küldöttségnek lehetősége nyílt, hogy megismerkedjen az Albániai Olimpia Bizottság elnökével, Dr. Fidel Yllivel, valamint az Albán Kosárlabda-szövetség főtitkárával, Llazan Korabival is, aki nemrégibben fejezte be hivatásos NB I-es sportkarrierjét. A tárgyalás során megtudhattuk, hogy Albániában a professzionális sport és annak támogatása sajnos nem éppen ideális, így az együttműködés egyetemünkkel fejlődést jelenthet az országnak, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által biztosított részvétel is megvalósulhat a NET-képzésben.

Rektori látogatás Albániába

Továbbá a Testnevelési Egyetem az edzőképzés, a rehabilitáció és a sporttáplálkozás terén is felkérést kaphat, hogy hozzájáruljon az albán sport fejlesztéséhez. Felmerült annak lehetősége, hogy a két intézmény sportegyesülete barátságos mérkőzéseket játsszon egymással utánpótlás-fejlesztés céljából. A sportágak közül elsősorban a röplabda, a hagyományos kosárlabda, valamint a 3x3 kosárlabda jött szóba. A rekreáció, főként az outdoor és az aktív turizmus terén adódnak kiemelkedő lehetőségeink az együttműködésre a közös képzésben és gyakorlatokban. A TE hallgatói meghívást kaptak a nyári hegyi táborba, amelyet az albán kollegák vezetnek. Dr. Sterbenz Tamás és Dr. Kádár Judit egy-egy előadást is tartott a döntéstudomány és nemzetköziesítés területein. A tárgyalásokba bekapcsolódott Dr. Fodor Attila, Magyarország tiranai nagykövethelyettese és Dr. Kulcsár Antal konzul, valamint Oltion Rrumballaku, az oktatásért és sportért felelős miniszterhelyettes is, aki örömmel fogadta a közös rekreációs posztgraduális vagy MSc-képzés indításának gondolatát, mivel az Albán Kormány a nemzetköziesítésen belül most erre helyez súlyt. Megismerhettük azt a két albán hallgatót, akik jövőre érkeznek a TE-re ICM kreditmobilitási ösztöndíjjal.

A rektori látogatás eredményességét bizonyítja, hogy egy hét leforgása alatt benyújtottunk egy pályázatot, amelybe már a tiranai partnerintézmény is bekapcsolódik, és az ICM mobilitásban további szakmai látogatások terve körvonalazódott. A közeljövőben a sportpedagógia, a sportmenedzsment, az egészségtudomány és a rekreáció szakértői kezdhetik meg online tárgyalásaikat azzal a céllal, hogy közös szimpóziumokat rendezzenek, hallgatókat mentoráljanak, és projekteket valósítsanak meg.

Sterbenz Tamás,Albánia,nemzetközi együttműködés,Kádár Judit,delegáció,rektori látogatás,Tiranai Sport Egyetem (SUT)