Kulturális Örökség Napjai a TE-n
2021. szeptember 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Először 1984-ben Franciaországban rendezték meg a Történelmi Műemlékek Nyílt Napját, amikor olyan intézményekbe léphettek be az érdeklődők, amelyek a mindennapokban a nagyközönség számára nem látogathatók. A Testnevelési Egyetem 2012-ben csatlakozott az azóta európaivá szélesedő kezdeményezéshez.

1999-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (akkori nevén Országos Műemlékvédelmi Hivatalt), hogy szervezze meg a rendezvényt Magyarországon is. Azóta – minden év szeptemberében – rengetegen érdeklődnek a régi épületek iránt a Baltikumtól a Balkánig, Izlandtól az Ibériai-félszigetig az Európai Örökség Napok keretében. Egyetemünk először 2012-ben csatlakozott a Kulturális Örökségi Napokhoz, Nemerkényi Krisztina tanárnő javaslatára. Az idei megnyitót – amelyre a tanárnő is meghívást kapott – a Budai Várban található, újra épített Lovardában tartották.  

Kulturális Örökség Napjai a TE-n

Látogatók a nemrég átadott Könyvtárban 

Az egyetemen a szombati sétára 20-an regisztráltak, amely az eredeti, 1882-ben épült, Hauszmann Alajos által tervezett és egy éve felújított K2 (volt Fő) épületben kezdődött. Nemerkényi tanárnő vezetésével a Hepp Ferenc (volt Dísz) terem és a még fel nem avatott kápolna megtekintése után a Küzdősportok Tanszék következett, ahol Galla Ferenc és Németh Endre dzsúdósok tiszteletreméltó érem-, serleg-, kitüntetés-, valamint fotógyűjteménye ejtette ámulatba a látogatókat. Ezután az érdeklődők az udvaron keresztül átsétáltak az új területre és ott a szobrok, kopjafák történeteivel ismerkedtek a park bejárása során. Ezt követően a Könyvtár frissen átadott és meglepően hangulatos épülete következett, amit maga a könyvtárvezető asszony mutatott be.

A -1 szinten lévő érdekes látnivalók után az Athén teremben egy kis meglepetéssel szolgált a sétavezető: a TF műhely tagjai két számot is bemutattak, így kedveskedve a vendégeknek; egy RG-s és egy versenytáncos pár adta a műsort.

Kulturális Örökség Napjai a TE-n

A háromórás séta a felépítésre váró, a teljes területet bemutató TF makettnál fejeződött be. A látogatók érdeklődők voltak, sokat kérdeztek és láthatóan élvezték, hogy megismerhették a Testnevelési Egyetem egyes részeit és képet kaphattak az itt folyó életről.

Búcsúzóul minden résztvevő kapott egy kis ajándékot és emlékként a névre szóló belépőkártyáikkal elégedetten távoztak az intézményből.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!