A becsület útját járva
2017. február 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Kivételes elismerésben részesült dr. Barna Tibor, a Testnevelési Egyetem tanára, a Küzdősportok Tanszék korábbi (2003–2013) vezetője: beválasztották a Nemzetközi Birkózó-szövetség tudományos bizottságába. Ennek kapcsán, de nem csupán erről beszélgettünk a február 20-án a 67. életévét betöltő, világszerte ismert sportemberrel.

A becsület útját járva (Barna Tibor elismerése)

A 2012-es U23-as Magyar Bajnokságon (fotó: Urbán Gergely)

„Noha sohasem voltam világbajnok, a nemzetközi ismertségemnek és elismertségemnek köszönhetően választottak be a hattagú bizottságba. Néhány éve angol nyelven publikáltam egy könyvet Wrestling made easy címmel, amely százhetven országban jelent meg, s amelynek vezérfonala a taktikai cselekvőképesség kialakítása a versenyzőkben. Minthogy korábban e témából nem született tudományos írás, ez a könyv forradalmi jellegűnek tekinthető” – világított rá a Nemzetközi Birkózó-szövetség tudományos bizottságába választás hátterére dr. Barna Tibor.

Az angolul, németül, oroszul, szerbül és horvátul is beszélő tanár úr több mint fél évszázada a birkózás megszállottja, életútja, elhivatottsága, kitartása és elszántsága mindenki számára példaértékű lehet.

„Tizenhárom évesen kezdtem el birkózni Baján, ahol felnőttem, ott is a város szélén, ahová a déli harangszó is csak négy körül érkezett meg. Hatvannyolcban sajnos súlyos autóbalesetet szenvedtem, ráadásul a politika is betette a féket, hetvenhattól megfigyelt a III/II-es ügyosztály, később a III/III-as is. Kétezernégyben zárták le az aktámat. Apám magyar katona volt, de a második világháború végén menekülnie kellett, szerbiai jogi menekült család gyermekeként nőttem fel, naphosszat tudnék mesélni, miken mentünk keresztül. Bizonyára innen, valamint a génjeimből fakad a küzdeni tudás, az elszántság kialakulása, az érzés, hogy sohasem vagyok hajlandó megadni magam. A becsület útja nehéz és buktatókkal teli, sokan meg is ijednek tőle, pedig érdemes végigmenni rajta. Igaz, nem is ismerek másik utat.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!