Isten éltesse, tanár úr!
2017. február 21.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Csütörtökön ünnepli 74. születésnapját Bognár Gábor, egyetemünk korábbi tanára, vívóedző, aki 1968 és 2006 között oktatott a TF-en, közben pedig két tanári diplomát szerezve elvégezte az általános iskolai és középiskolai testnevelő tanári szakot.

Isten éltesse tanár úr (Bognár Gábor, 2017)

„Az egész életemet átszövi a sport, a tanítás – mondta érdeklődésünkre Bognár tanár úr. - Hatvanhétben a vívóedzői szakon végeztem a TF-en, egy évvel később pedig már elkezdtem tanítani. Abban az évben Mexikóvárosban rendezték az olimpiát, s a vívóedzők engedélyt kaptak rá, hogy akklimatizálódás céljából hat héttel a megnyitó előtt kimenjenek tanítványaikkal. Néhány fiatalembert kértek fel a helyettesítésükre, hiszen a tanításnak mennie kellett tovább – és ekkor kerültem képbe én.”

Bognár Gábor 1989-től a Küzdősportok Tanszékén volt adjunktus, közben pedig vívást, illetve öttusát oktatott edzőként, 1994 óta a Bp. Honvéd szakmai stábját erősíti: először a vívószakosztályon dolgozott, utána a vívó- és az öttusa-szakosztályon egyszerre, manapság pedig „csak” az öttusa-szakosztályon.

Edzői munkája elismeréseként mesteredzői címmel díjazták 2003-ban, megkapta továbbá a Magyar Sportért Díj Első Fokozatát, a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet, valamint rektori dicséretben részesült még a Semmelweis Egyetemen.

„Büszke vagyok rá, hogy edzői karrierem során számos olimpikon öttusázó, illetve válogatott és világbajnok vívó útját egyengethettem. A 2000-es sydneyi olimpián az öttusázó Simóka Nóra, a 2004-es athéni játékokon a szintén öttusázó Füri Csilla, Kállai Ákos, valamint a görög színekben induló Partics Katalin is a tanítványom volt, akárcsak Londonban Tóth Adrienn. A világhírű doktor Simóka Beának és Marosi Ádámnak is voltam edzője. Nagyon jólesett és mélyen megérintett, amikor Ádám a Londonban nyert bronzérmének másolatát személyesen adta át nekem.”

Bognár Gábor a mai napig jár külföldre oktatni, edzőképzést vagy edzőtáborokat tartani, egyebek mellett a Csatorna-szigetekre, közelebbről Guernsey szigetére egy-egy hétre évente többször is.

Rendszeresen hívták és hívják még mindig Angliába és Skóciába.

Mert felnéznek rá, mert tisztelik és mert szeretik.

Isten éltesse, tanár úr!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!