A TF-ből táplálkozó kapitány
2017. április 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ezekben a napokban zajlik a budapesti Nemzeti Edzésközpontban a 482 060 euró összdíjazású férfi ATP tenisztorna, s természetesen a helyszínen nézi a meccseket Juhász Gábor, a Magyar Tenisz Szövetség sportigazgatója, egyben a magyar női válogatott szövetségi kapitánya. Vele beszélgettünk – nem csupán a teniszről.

A TF ből táplálkozó kapitány (Juhász Gábor)

Fotó: Magyar Tenisz Szövetség

„Jó szívvel gondolok vissza a TF-re, a mai napig az ott tanultakból táplálkozom, nagyszerű képzést kaptam – mondta megkeresésünkre az 55 esztendős sportember. – Lányom, Diána is ott tanul, az idén végez a rekreáció és egészségfejlesztés kar egészségfejlesztés szakirányán. Ő is teniszező volt, de családi okok miatt sajnos abbahagyta. Kilencvenhármas születésű, ez ugyebár Babos Tímea, a jelenlegi első számú női teniszező korosztálya, amely kifejezetten erős generáció volt, sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. Úgy értem, nem csupán Timi tarthatna ott, ahol most tart, hanem a legjobb száz női profi között ott lenne, lett volna a helye Bukta Ágnesnek, Mikó Zsófiának, de Diának is."

Helyben is vagyunk.

Nem volt az olyan régen (2004), amikor Mandula Petra és Kapros Anikó egymással csapott össze az Australian Open harmadik fordulójában (Kapros nyert), vagyis biztos volt, hogy legalább egy magyar ott lehet a legjobb tizenhat között. És, ugye, mellettük ott volt még akkoriban Kuti Kis Rita, Gubacsi Zsófia, Czink Melinda vagy éppen Marosi Katalin.

Most vajon miért nincs négy-öt magyar nő a világranglista első 100-150 helyezettje között? Nehezebb lenne eljutni oda?

„Nem feltétlenül – vélekedik Juhász Gábor. – Meggyőződésem, hogy többek között az úgynevezett social media jelentős figyelmet elvon a fiataloktól. Sokan kitesznek egy képet magukról, és ha nem kapnak elég like-ot, az tönkreteszi az egész napjukat. És ez nem jó, nagyon nem. A tizenöt-húsz évvel ezelőtti időszakhoz képest is nagyot változott a világ.”

Ami pedig a férfiteniszünket illeti, a felnőtteknél manapság Fucsovics Márton az első számú játékosunk, aki jelenleg 154. a világranglistán. Köztudomású, hogy a férfiaknál jóval nehezebb bekerülni a top 100-ba, mint a hölgyeknél, Sávolt Attila óta nem is volt játékosunk az első 100-ban – egykori menőnk egyéni csúcsa a 68. hely volt, még 2002 áprilisában.

A TF ből táplálkozó kapitány (Juhász Gábor)

Fotó: Magyar Tenisz Szövetség

„Attila idejében több klasszis szerepelt egyszerre, a legszűkebb élmezőnybe nehezebb volt bekerülni, mint manapság, de a top száz azért még ma is elérhető innen, Magyarországról. Képességei alapján Fucsovics Marci áttörheti a százas határt, huszonöt éves, szerintem nem késett le semmiről. És ne feledjük, hogy fiataljainkban is ott rejlik a lehetőség, elég megemlítenem Valkusz Máté vagy Piros Zsombor nevét.”

Utóbbi ugyebár az idén megnyerte az Australian Open juniorversenyét...

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!