Húsz sportág, húsz látványosság
2017. november 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Edzők Társasága együttműködésével látványos kiadvány született a Sportgazdaságtani és Döntéstudományi Központ (Brainsporting) munkatársai, Gulyás Erika, Juhász Gábor és Csurilla Gergely gondozásában, a három fiatal munkáját pedig dr. Sterbenz Tamás, a Sportgazdaságtani és Döntéstudományi Központ vezetője irányította.

Húsz sportág húsz látványosság (Sportági elemzések)

Húsz különböző sportágat – asztalitenisz, atlétika, birkózás, cselgáncs, evezés, kajak-kenu, műkorcsolya, műugrás, ökölvívás, öttusa, pályakerékpár, sakk, short-track, sportlövészet, súlyemelés, tenisz, torna, triatlon, úszás, vívás – dolgoztak fel több mint fél évig tartó munkájuk során, a csodálatos végeredmény megtekinthető a brainsporting.tf.hu oldalon.

„Van egy nemzetközi adatbázis – amelyet a világ vezető sportnemzeteinek irányító szervezetei használnak –, annak segítségével tudtuk megalkotni kiadványainkat – mondta érdeklődésünkre a PhD-védése előtt álló Gulyás Erika. – Az egyes sportágakon belül külön-külön vizsgáltuk a férfi, illetve a női versenyzőket, továbbá azt, hogy melyek a domináns nemzetek, milyen tendenciák figyelhetők meg. És persze a sportágak magyarországi helyzetét is górcső alá vettük, lehetőség szerint szakértők bevonásával. Az elmúlt tíz évet felölelő időszakban a sportágak és a sportolók helyzetét egyaránt mélyebben elemeztük.”

„Független szervezet megfelelő tudományossággal, objektivitással készítette el ezeket az elemzéseket, és a jövőben a csapatsportágakra is szeretnénk módszertant kidolgozni – vette át a szót dr. Sterbenz Tamás, egyetemünk általános rektorhelyettese. – A sportágfejlesztési stratégia szempontjából rendkívül fontos elem a vetélytársak eredményeinek vizsgálata, nos, ez is benne van a kiadványunkban. A sportági szövetségektől kapott visszajelzések alapján készítünk egy összesítő kötetet, benne mind a húsz sportággal, egyúttal bízunk benne, hogy félévente vagy évente frissítve rendszeresen megjelennek majd ezek a kiadványok.”

Tegyünk gyorsan hozzá: a kor szellemének és kívánalmainak megfelelően.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!