Edzőhelyzet – így látja a legendás vízilabdázó, a Nemzet Sportolója
2017. december 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ahogyan arról a napokban már beszámoltunk, az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával „Edző leszek - Nincs akadály!” címmel programsorozatot indított a Magyar Edzők Társasága, méghozzá azzal a nemes szándékkal, hogy népszerűsítse az edzői hivatást.

Edzőhelyzet - így látja a legendás vízilabdázó a Nemzet Sportolója (Kárpáti György)

Az október és február közti időszakban Debrecenben, Szegeden, Kecskeméten, Egerben, Szombathelyen, Pécsen, Budapesten, Érden és Nyíregyházán rendezték, illetve rendezik meg az eseményt, kedden délután a Testnevelési Egyetemen járt a rendezvény-sorozat.

Mindegyik helyszínen testnevelő tanári és edzőszakos egyetemi, főiskolai hallgatók, az edzői pálya iránt érdeklődő sporttagozatos és sportiskolás középiskolás fiatalok részvételével. A programsorozatnak sportnagykövete is van, jelesül a magyar sporttörténet egyik kimelkedő alakja, a Nemzet Sportolója, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a legendás Kárpáti György, aki a rendezvénysorozat szerdai „állomásán”, a Testnevelési Egyetemen is a meghívottak között szerepelt.

Ha hozzá fogható világklasszissal beszélgetünk, a téma kapcsán adja magát a kérdés: valójában milyen a jó edző? „Aki ideje legnagyobb részét a sportággal tölti, szereti a gyerekeket, tapasztalt és az adott sportágnak volt a játékosa. Nem feltétel, hogy kimagasló klasszis legyen az illető, de mindenképpen jelentős sportági tapasztalattal legyen felvértezve” – mondta érdeklődésünkre a 82 esztendősen is friss és üde Kárpáti György.

A Nemzet Sportolója még egy nagyon fontos kritériumot említett, ez pedig az, hogy az edző legyen magyar! „Nézzen körbe a sportágaknál! Labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, jégkorong, mindenütt egy rakás külföldi edző dolgozik nálunk, jön az időkérés, s csak azt hallom, hogy wrzsprhko, gümburko, prümökglo – hát mi ez? Komolyan azt gondoljuk, hogy ez elősegíti a sikert?!”

Amikor Gyuri bácsinak felvetettük, hogy valami oka csak van a számos külföldi edző Magyarországra hozatalának, így reagált. „Hát biztos nem az alacsonyabb bérezés, mert rettenetesen sokba kerülnek. De ne legyünk álszentek, a külföldi edzők egy része – lehet, hogy a nagyobbik része, ezt nem tudom – magasabban képzett itthoni kollégájánál, úgyhogy itt az idő, hogy cselekedjünk: karoljuk fel a honi szakembereket, képezzük és támogassuk őket! Ha egyszer – sőt nem is egyszer! – a világ legjobbjai voltak, máskor is azok lehetnek. Az edzői pálya gyönyörű, tegyük hát azzá!”

fotó: nepszava.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!