Hírek

Egyetemünk is segíti a magyar futballt

Terjedelmes cikk jelent meg a szerdai Nemzeti Sportban a Testnevelési Egyetemen zajló edzőképzésről, konkrétan a labdarúgói szakedzői képzésről, amelynek vezetőjét, Prukner Lászlót szólaltatta meg a sportnapilap – ebből idézünk.

 A szeptemberben induló kurzust tizenketten kezdték el a Testnevelési Egyetemen, köztük van UEFA-licences és kezdő edzőjelölt is.

Jelenleg csak a Magyar Labdarúgó-szövetség van feljogosítva az UEFA-licenc megadására – mondta Prukner László mestertanár, a Kaposvár, a Ferencváros, a Zalaegerszeg és a Budafok korábbi vezetőedzője. – Mivel voltam már az MLSZ edzőképzési vezetője is, mind a kettőnek ismerem a struktúráját. A hazai szövetséggel kötött megállapodás értelmében törekszünk rá, hogy összhangba hozzuk az MLSZ-nél, illetve a Testnevelési Egyetemen zajló képzést. A TE labdarúgó-szakedzői alapképzésén (BA) végző hallgatók főiskolai diplomával egyenértékű papírt, valamint B-licencet kapnak.”

E képzés kapcsán döntés született arról, hogy az egyetem 2018 őszén is elindítja a következő kurzust, ezzel szintén kifejezve szándékát a magyar futball jobbá tételére.

Egyetemünk is segíti a magyar futballt (Prukner László)

Fotó: nb1.hu

„Úgy érzékelem, hogy van igény a tanulásra – folytatta Prukner László. – Igenis megvan a potenciál a magyar edzői társadalomban. Mindamellett paradigmaváltást tartok szükségesnek, amelynek fontos része – amint arra az imént utaltam – a tanulás, valamint az, hogy a megfelelő szaktudással felvértezett edzők megőrizzék szakmai kompetenciájukat, önállóságukat, és senki se vonja ezeket kétségbe. A futballt körülvevő tudományos közeg megváltozott, a technológia fejlődésével sokkal több információ és statisztikai adat áll az edzők rendelkezésére a fizikai analízishez, egészen máshogy lehet vizsgálni a játékot. A meccsekről szerzett új ismeretek nagymértékben változtattak az edzésmódszereken, amit az új edzőgenerációnak mindenképpen követnie kell. Az adatokból világosan látszik, hogy a játék dinamikája a labdarúgók gyors gondolkodásán és döntéshozatalán, no meg elsősorban a játéktudáson múlik. Ehhez tisztában kell lenni a labdarúgás hagyományaival is, elvégre a letámadást vagy a kontrajátékot sem tegnap fedezték fel.”

edzőképzés,labdarúgás,interjú,Prukner László