Előremutató tárgyalások az egyik legjobb japán egyetemmel
2018. február 21.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az egyik legelismertebb japán felsőoktatási intézmény, a Tokióban található Waseda Egyetem háromfős delegációját látta vendégül a Testnevelési Egyetem vezetősége. A TE rektorának vezetésével a megbeszélésen a felek egyeztettek a jövőben kialakítani kívánt szakmai együttműködés részleteiről, melyet a két egyetem részletes bemutatkozása előzött meg.

A tárgyalás elején részletekre is kiterjedő angol nyelvű bemutatkozó prezentációkkal ismerték meg egymás elképzeléseit az intézmények vezetői, majd érdemi tárgyalásokat folytattak az intézményi együttműködés lehetőségeiről és a mindkét fél számára előnyös tudományos és sportszakmai célokról.  

Előremutató tárgyalások az egyik legjobb japán egyetemmel

A Vaszeda Tudományegyetem egy magánegyetem, amely nagyrészt Tokió főmegye Sindzsuku kerületében helyezkedik el. Mint a második Japánban alapított magántulajdonban lévő egyetemet, amely  a japán egyetemek ranglistájának élén áll, a Vaszeda Tudományegyetemet a legnevesebb japán egyetemek között tartják számon. Többek között az intézmény falai között végezte tanulmányait hét miniszterelnök és Janai Tadasi, a UNIQLO vezérigazgatója is, aki egyben Japán leggazdagabb embere.

Előremutató tárgyalások az egyik legjobb japán egyetemmel

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor részletesen vázolta a vendégeknek a TF-en jelenleg  megvalósuló infrastrukturális fejlesztések elemeit, valamint hangsúlyozta, hogy a Testnevelési Egyetem ezzel párhuzamosan a megnövekedett és modernizálódó létesítményi adottságoknak megfelelő minőségi személyi feltételek biztosítására is törekszik. 

Dr. Kádár Judit a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője konkrét területeket is felvetett a sikeres hosszabb távú együttműködés lehetőségeként, alapozva a két egyetem jelen képzési kínálatára és lehetőségeire. Elsősorban rövidfázisú hallgatói és oktatói, edzői csereprogramok megvalósítása vetődött fel kezdeti lépésként, valamint a sporttudományos kutatások révén elsőként a Doktori Iskola profitálhat az együttműködésből.

Prof. Dr. Radák Zsolt a Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájának vezetője és Prof. Dr. Tihanyi József, a Doktori Tanács elnöke többek között erről is tárgyalt a delegáció tagjaival. További kapcsolódási lehetőségként említette Dr. Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes a döntéstudományt és sportmenedzser képzés területét, illetve a tárgyalások végén megfogalmazódott egy hosszabb távú közös képzés lehetősége is az edzőképzés területén.

Előremutató tárgyalások az egyik legjobb japán egyetemmel

A megbeszélés végén a résztvevők megállapodtak abban, hogy a közeljövőben írásban is rögzítik együttműködési elképzeléseiket.

A vendégek és a Waseda Egyetem meghívást kapott a májusi 2. Sport és Innováció Nemzetközi Konferenciára Budapestre, ahol további egyeztetésekre és tájékozódásra is mód lesz.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!