Hasznos szakmai kiadvány, nem csupán edzőknek
2018. június 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Rohamosan fejlődő, technológiailag egyre sűrűbbé, sokrétűbbé váló világunk valamennyiünket jelentős kihívások elé állítja, nincsenek ezzel másként (sőt!) az edzők sem. A verseny- vagy élsportban egyre nagyobb a felelősségük, s tudásuk, szakmai repertoárjuk minél szélesebbre tárása nélkül egész egyszerűen nem maradhatnak a felszínen.

Hasznos szakmai kiadvány nem csupán edzőknek

Erről, valamint sok minden más érdekességről olvashatunk az Edzői ismeretek a gyakorlatban című összegző kiadványban, amely a Magyar Edzők Társasága (MET) és a Testnevelési Egyetem (TE) vonatkozó továbbképzésének szerkesztett előadásainak papírra vetése. Hogy ez a remekmű létrejöhetett, abban nagy szerepe van az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkárságának, hiszen az ő támogatásával valósult meg a kötet kiadása.

Előszavában Molnár Zoltán MET-elnök hangsúlyozza: a Magyar Edzők Társasága mindig is felhívta a figyelmet rá, hogy a magyar sport nemzetközi sikereinek egyik záloga a magas szintű edzői felkészültség, tudás. A Testnevelési Egyetemen dolgozó, oktató tanárok, a Magyar Sporttudományi Társaság és más, a sporthoz is kapcsolódó tudományos szervezetek munkatársai adják azokat a tudományos ismereteket, a tudományos alapot, amelyre az edzőképzés szakmai tartalma épül. A Magyar Edzők Társasága egyik alapfeladata, hogy ezeket az ismereteket, ezt a tudást a gyakorlat szintjére lefordítva közvetítse az edzőknek. Ezt a célt szolgálja a MET 2018. évi szakmai továbbképzési programjában az a sorozat, amely az edzőképzésben elsajátított alapismereteket magasabb szinten, gyakorlati megközelítésben adja át első sorban a KEP edzőinek és azon túl minden érdeklődő, a szakmai tudásszintjét fejleszteni kívánó szakembernek.

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos a kiadvány kapcsán kiemelte: a Magyar Edzők Társasága és a Testnevelési Egyetem együttműködésének köszönhetően olyan, a sportban használatos elméleti és alkalmazott ismereteket összefoglaló kötet jött létre, amely az edzők, sportszakemberek számára biztosít kiváló lehetőséget tudásuk gyarapítására. A szerzők tanulmányai nagy érdeklődésre számot tartó szakterületeket ölelnek fel, amelyek a mindennapi edzői munka tervezéséhez, elméleti és gyakorlati megközelítéséhez, illetve a módszertani repertoár bővítéséhez nyújtanak segítséget. Egyetemünk rektora végezetül megjegyezte: „A kiadvány tanulmányait jó szívvel ajánlom nem csupán a kezdő edzők számára.”

A csaknem 200 oldalas kötet szerzői hat téma mentén kalauzolnak el minket az edzői munka s azon keresztül a sport rejtelmeibe. Borosán Lívia, Budainé Csepela Yvette: Az edző mint pedagógus; Lénárt Ágota: Gyakorlati sportpszichológia; Vermes Katalin: Etikai alapvetések a sportban; Osváth Péter: A sportteljesítmény élettani háttere; Sáfár Sándor: Az edzéstervezés alapjai; Rácz Levente: Biomechanikai vizsgálatok gyakorlati használata.

Fontos tudnivaló e nagyszerű kiadvánnyal kapcsolatban, hogy boltban nem kapható, csak könyvtárban olvasható vagy onnan kölcsönözhető.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!