Emlékezés 56-ra
2003. október 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

2003. október 22-én délelőtt 11 órakor a TF Győri úti (volt leány) kollégiuma falán lepleztek le emléktáblát a TF Forradalmi Bizottságának tagjai. A megemlékezésen Úrvári Sándor, a Bizottság hallgatói képviselője mondott beszédet. A táblát végül Dr. Nyerges Mihály dékán és a kerület polgármestere, Dr. Mitnyan György közösen koszorúzta meg.

Ünnepi műsor az Aulában, majd szoboravatás a Főépület előtti parkban

Az 56-osok Országos Szövetsége nevében Kiss Imre lyukas zászlót adományozott a TF hallgatóinak. A zászlót Dr. Nyerges Mihály dékán vette át két hallgató kíséretében.

Az ezt követő műsor részeként a hallgatók és a közönség gyertyákat helyeztek el az áldozatok emlékére.

A megemlékezésen megjelent Wittner Mária szabadságharcos, akit Dr. Schmitt Pál, a MOB elnöke köszöntött.

Az első beszédet Dr. Mitnyan György, a XII. kerületi polgármester tartotta, majd Dr. Schmitt Pál avatóbeszéde következett. Ezután Dr. Kovácsi Aladár, az egykori csapattárs emlékezett Hegedűs Istvánra. Az öttusa nagycsalád tagjaiból sokan jöttek el, hogy emlékezzenek társukra.

Dr. Nyerges Mihály a TF dékánja leleplezte az ifj. Tóth Béla által készített mellszobrot, melynek talapzatán Takács Kata, a TF első éves hallgatója helyezte el a TF emlékkoszorúját.

A Magyar Öttusa Szövetség nevében Pécsi Gábor főtitkár, Kálnoky-Kiss Attila elnök és Szondy István csapattárs helyezett el koszorút, majd a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja nevében dr. Móna István tisztelgett a mellszobor előtt. Következett Dr. Mitnyan György polgármester koszorúzása az Önkormányzat nevében. Az 56-osok Országos Szövetsége nevében Beke János helyezett el babérkoszorút, végül Hegedűs István leánya emlékezett.

Az esti előadás Jenei Szilveszter 1956 c. zenés emlékműsora volt XII. kerületi Művelődési Központban, a Magyarock Dalszínháza előadásában (amelyben TF-es hallgatók is szerepeltek).

A megemlékezésre készített szórólap.

(szöveg: Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina, kép: ?, videó: Kiss Pál)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!