Ülésezett az MSTT európai uniós szakbizottsága
2011. december 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Sporttudományi Társaság EU szakbizottsága, 2011. november 30-án a TF Kistanács termében ült össze, hogy a résztvevők formális és informális keretek között beszélgessenek a magyar EU elnökség tapasztalatairól illetve EU sportot, sporttudományt érintő aktualitásairól. Dr. Farkas Péter, a szakbizottság elnöke, a TF Társadalomtudományi Tanszékének docense gondolatébresztő köszöntőjét Göntér Krisztina és Veress Réka előadása követte. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának munkatársai röviden összefoglalták a magyar elnökség vége óta – vagyis az utóbbi öt hónapban – a sport területén bekövetkezett változásokat, melyek közül kétségkívül a legnagyobb az unió 2014-2020-as költségvetésének kidolgozása. Történelmi eredmény, hogy a Bizottság által előterjesztett hétéves költségvetési keretben először szerepel elkülönített összeg a sport alprogram számára. 15,2 milliárd eurót irányoztak elő az integrált oktatási, képzési, és ifjúságpolitikára, melynek körülbelül 1%-a lesz majd a sportszektoré. A költségvetés javaslatát a Tanácsnak és a Parlamentnek is jóvá kell még hagynia, de az előjelek kecsegtetőek.

A két hölgyet egy újabb hölgy követte az előadások sorában: Joó Kinga, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tanácsnoka beszélt a konzultatív testület munkájáról, ahol ő a családpolitikai kérdések szakértője. A sport szempontjából is fontos azonban munkája, hiszen nemrégiben nyújtott be egy módosító indítványt a testülethez, azzal az ötlettel, hogy a költségvetési javaslatban is szereplő „kettős karrier” szerepeljen az anyagban. A hazai szakemberekkel közösen készített indítványt a testület elfogadta, ez is jó példa arra, hogy milyen fontos, hogy a sport területének minden európai uniós intézményben legyen gazdája.

A sportolók kettős karrierjének kérdését – azaz az élsportolók továbbtanulásra való ösztönzését, valamint a sportkarrier után a civil életben való elhelyezkedést – kiemelten támogatja a sportos pályázatokat kezelő európai bizottságbeli sport iroda. Nagyon helyesen! A soron következő előadó, Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes öttusázónk, miniszterelnöki spottanácsadó, szintén érintett e programban, éppen egy tanóráról érkezett az ülésre, hiszen a TF levelező tagozatos hallgatója. Ő a miniszterelnök úr elé tárt elképzeléseiről tájékoztatta a hallgatóságot, beszélt az utánpótlás-nevelés fontosságáról, a sport fiatal bázisának növeléséről, valamint a sport-szakközépiskolák, illetve sportkollégiumok ötletéről is.

A három előadás utáni kérdések-válaszok szekcióban érdekes viták kezdtek kialakulni, melyeket a felek folytattak az ülést követően, azonban öt perc után folytatódott az előadások sora. Két TF-es prezentáció volt még hátra a programból: Bardocz-Bencsik Mariann, a Stratégiai és Nemzetközi Igazgatóság munkatársa az eddigi EU-s pályázati rendszerről, a magyar szervezetek sikeres szerepléséről tartott összefoglalót. Az „Előkészítő intézkedések a sport területén” pályázat három kiírást élt meg, és összesen 42 konzorciumot támogatott az Európai Bizottság. Nagyon szép eredmény, hogy a 42 nyertes konzorcium közül 12-ben szerepelt magyar intézmény partnerként. A legaktívabb a TF volt, aki négy pályázatban is aktív konzorciumi tag. Ezek közül három még mindig fut, a negyedik – vagyis kronológiailag első –záró konferenciáját pedig a TF szervezte márciusban. A három futó pályázatban a TF részéről részt vevő kollégák majdnem mind jelen voltak az ülésen, így a leghitelesebb forrásból hallhattunk információkat a projektek alakulásáról. A Bizottság így már jól ismeri a magyar partnereket, és joggal reménykedhetünk, hogy 2014-től, amikor már tekintélyesebb összegek kerülnek szétosztásra, szintén sikeresen szerepelünk a pályázatokon.

Utolsó előadónk dr. Kozsla Tibor, a TF stratégiai és nemzetközi igazgatója volt. Ő a már említett kettős karrier témakörével foglalkozó European Athlete as Student hálózat nemrég megválasztott elnökeként tartott előadást a téma fontosságáról. Mint elmondta, a 2007-ben kiadott Sportról szóló fehér könyv is foglalkozott már a kérdéskörrel, tehát a téma nem új keletű. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2014-től meghirdetésre kerülő pályázatok kiírásában is biztosan szerepelni fog a terület, így mindenkinek hasznos volt megismerkednie a fogalommal.

Dr. Farkas Péter az utolsó előadást követően ismét eszmecserére buzdította a hallgatóságot, akik az ülés hivatalos zárása után is folytatták a beszélgetést.

[nggallery id=135]

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!