Az EU sportigazgatóinak értekezlete
2010. március 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

2010 első félévben Spanyolország tölti be az Európai Unió tanácsának elnöki tisztjét, ezért spanyol szervezésben került sor 2010. február 25-én és 26-án az uniós államok sportigazgatási szerveinek értekezletére. Az ülést Jordi Hereu, az ülésnek otthon adó Barcelona főpolgármestere nyitotta meg, de üdvözlő szavakat mondott Juan Antonio Samaranch, a NOB örökös tiszteletbeli elnöke, és a Legfelső Sporttanács elnöke, Jaime Lissavetzky is.

Ez volt az első sportigazgatói értekezlet a Lisszaboni Szerződés hatálybalépését követően. Fontos tudni, hogy a sport a LSZ után is tagállami hatáskörben marad, azaz a “koordináló, kiegészítő és támogató tevékenységek” területéhez tartozik, hasonlóan az egészség, kultúra vagy ifjúság területéhez. Az Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkárság, valamint a brüsszeli magyar Állandó Képviselet részéről magyar delegáció is jelen volt  az eseményen.

A sportigazgatók legfontosabb feladata a magasszintű megbeszélések előkészítse, hiszen mostantól számos feladat vár az uniós sportminiszterek tanácsára, amely 2010 májusában ül össze első ízben. A sportminisztereknek meg kell vitatniuk azokat a kezdeményezéseket, amelyeket az Európai Bizottság készít elő a sport területén.

A résztvevők megvitatták az új helyzetben lehetséges előrelépés útjait, a spanyol elnökség javaslatára különös hangsúlyt fektetve olyan kérdésekre, mint a párbeszéd a sportszervezetekkel, a sport és társadalmi befogadás, valamint a doppingellenes harc.

A mindenkori soros elnök legfontosabb feladata a 27 tagállam és az uniós intézmények közötti egyeztetés vezetése, továbbá az uniós napirenden belüli kérdések közül egy-két téma kiemelt figyelemmel kísérése. Alig egy év múlva Magyarországra vár ez a jelentős adminisztratív feladat, mivel hazánk tölti be az Európai Unió tanácsának elnöki tisztjét 2011. január 1-től június 30-ig. Várhatóan a magyar elnökségi időszakra esik a jövendőbeli Sport Program tárgyalásának folyamatának jelentős szakasza, de valószínűleg ekkor zajlanak majd az egyeztetések az uniós sportpolitika megfogalmazásáról, a sportszervezetekkel kialakítandó strukturált párbeszéd kialakításáról is.

forrás: Nemzeti Sport Portál

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!