A X. Bácsalmási Atlétikai Verseny
2015. március 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Csütörtökön atlétika verseny zajlott a TF-en.

A X. Bácsalmási Atlétikai Verseny

Nagy zsibongás fogad, amikor belépek az Új épületbe: mindenütt gyerekek csoportosulnak, beszélgetnek, vagy éppen tanáraik szavaira figyelnek. A Bácsalmási Atlétika Csarnokban pedig a gyerekek mellett már sürgő-forgó TF-es hallgatókat és szülőket is látni, akik az utolsó utasításokat, figyelmeztetéseket, vagy buzdító szavakat adják a kicsiknek. Kellemes zene szól, ami egyrészt felkészíti őket a versenyre, másrészt pedig elvonja a figyelmet az idegeskedésről. A nevezési asztalnál még néhány jelentkező vár arra, hogy a nevezési díj (300 Ft) befizetése után bemelegíthessen és felkészülhessen arra a versenyszámra, amelyben a legjobb eredményét szeretné nyújtani. Jó látni, hogy régi hallgatóink közül többen immár tanárként készítik fel a gyerekeket a következő futamokra.

A terem közepén felállított hosszú asztalnál az Atlétika Tanszék (volt és jelenlegi) munkatársai és meghívott vendégek ülnek és figyelik az éppen zajló eseményeket. Mellettük, egy asztalon sorakoznak a díjak, arra várva, hogy jogos gazdáikhoz, a győztesekhez kerüljenek.

Immár 10. alkalommal zajlott a Bácsalmási Péter Atlétikai verseny, amelyre mindig a hivatalos, idényzáró felnőtt fedettpályás esemény utáni első csütörtökön kerül sor. A versenyen különböző korosztályú atléták vehetnek részt. Bevezetésként a Kölyök Atlétika (KAP) programban résztvevők versenyeznek egymással.  A TF az idén is felkérést kapott a Minisztériumtól a KAP program megszervezésére, ami immár a 3. éve zajlik nagy sikerrel. 2015 nyaráig összesen mintegy 3000 pedagógust képeznek ki az új atlétikus oktatás módszertanára. Ennek a programnak a nyitánya is rendszerint a Bácsalmási verseny keretében zajlik. Az idén 6 kerületi iskola mérte össze tudását. A programban résztvevők ajándékcsomagot kapnak, a dobogósok érmeket is, az első helyezett csapat pedig egy szép serleggel is gazdagodik.

Utánuk a kicsik, a gyerekek és késő délután az ifi/felnőtt versenyzők következnek, akiknek soraiban már TF-es mezben szereplő hallgatóink is feltűnnek, például a rúdugró versenyre melegítve.

De nem csak ott látunk TF-es melegítőben sürgölődő hallgatókat: A verseny szervezésében az idén sportszervező szakos hallgatóink segítenek és ők adják a bírói (időmérő) gárdát is.

Újra sípszó harsan: felsorakoznak a versenyzők, hiszen folytatódik a verseny. A gyermekek hatalmas lelkesedéssel – és néha kimondottan kitűnő technikával – indulnak neki a következő futamnak, hogy azután minden kategória győztese végül felállhasson a dobogó legmagasabb fokára, és boldog mosollyal vehesse át az érmet és az ajándékot. Talán éppen ezek az első érmek késztetik őket arra, hogy később is megmaradjanak ennél a sportnál és ne csak maguknak és szüleiknek okozzanak örömet győzelmeikkel.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!