Vitaverseny Brüsszelben
2010. december 1.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

November 25-én és 26-án Brüsszelben az Európai Parlament adott otthont a III. EU Negotiation Moot Szimulációs Versenynek. A megmérettetésre négy ország egyetemeiről érkezett a több mint nyolcvan versenyző. Franciaországból az igen rangos Sciences-Po-ról, az Egyesült Királyságból két egyetemről – az UCL-ről és Surrey-ből -, míg Németérországból Jénából. Magyarországról számos felsőoktatási intézményből jelentkeztek hallgatók a két napos szimulációra. Sok volt a jogászhallgató, akadtak közgazdászok, nyelvszakosok, és volt egy hallgató a TF-ről is. A versenynek egyébként Magyarországon nagy hagyománya van, amit talán az mutat a legjobban, hogy hazánkban az országos vetélkedőt immáron ötödik alkalommal rendezték meg november elején.

A játék kitalálója is magyar: Polner Gergely, az Európai Parlament munkatársa, illetve a magyar elnökség egyik szóvivője fejéből pattant ki a gondolat, hogy egy verseny keretében lehetőséget kellene biztosítani Európa fiataljainak arra, hogy megismerkedjenek az Unióban zajló döntéshozatali mechanizmussal.

Így az első brüsszeli napon a Tanácsot, a második napon a Parlamentet szimulálták a részvevők, és a pénzügyi válságból való kilábalást segítő intézkedéscsomagról vitáztak.

A versenyen először képviseltette magát a Semmelweis Egyetem. Bardocz-Bencsik Mariann elsőéves sportmenedzser szakos hallgató a parlamenti napon csapatával az előkelő második helyet érte el.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!