Magyar zászló és FISU Fórum Krasznojarszkban
2018. augusztus 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Augusztus elején Oroszországban, Krasznojarszkban rendezték a Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség kongresszusát, a FISU Fórumot. A 174 tagországot soraiban tudó sportszervezet rendezvényének záróakkordjaként a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese, Sterbenz Tamás a 2020-as FISU Fórum házigazdájának képviseletében átvette az esemény zászlaját.

A fagyos szépségnek becézett városban, Krasznojarszkban, a Szibériai Szövetségi Egyetem kongresszusterében szervezett rendezvény fontosságát magyar szempontból jelentősen növelte, hogy a következő Fórum házigazdája Budapest, a Testnevelési Egyetem és a MEFS (Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség) lesznek. Meg persze az is, hogy a 2019-es téli Universiade, az egyébként valóban szép szibériai városban és környékén kerül megrendezésre.

Reméljük, hogy hamarosan Budapest is elmondhatja majd magáról, hogy a jelentős sportdiplomáciai találkozót követően egy kiemelkedő egyetemi sportrendezvénynek is házigazdája lehet. De egyelőre ne szaladjunk ennyire előre.

A FISU Fórum napjai alatt - augusztus 7-10. között - számos program, beszámoló és háttérbeszélgetés zajlott az eseménynek helyet adó szövetségi egyetem területén. A megnyitó egy helyi helikopterbaleset és az azt követő gyász miatt később került megrendezésre, de természetesen a rendezvényt a FISU orosz elnöke, Oleg Matytsin nyitotta meg.

Az első nap a FISU különböző bizottságainak beszámolóira került sor, amelyeken szintén ott volt Oleg Matytsin a FISU elnöke, valamint Leonz Eder alelnök és Verena Burk a FISU oktatási bizottságának elnöke, de a panelbeszélgetések keretein belül többek közt a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság önkéntes központjának vezetője, George Bilman is tájékoztatót tartott.

A Fórum napjai alatt számos hallgató, oktató és több ismert sportoló, sportvezető szólalt fel és tartott prezentációt, a kétszeres olimpiai bajnok tornász Szvetlana Horkinától kezdve a Francia Röplabda Szövetség egyik korábbi vezetőjének, Laurent Torrecillas érdekes előadásáig. Ezekben a napokban egyébként a több mint 400 résztvevő szervezett városnéző program és létesítmény bejárás keretein belül megtekinthette a 2019-es téli Universiade helyszíneit.

A FISU Fórum Börzéjén minden résztvevő ország saját standot állíthatott fel, ahol a vendégek és a hallgatók egyaránt tájékozódhattak egy-egy ország egyetemi sportjának, intézményi hátterének sajátosságairól és lehetőségeiről és itt az adott ország, így hazánk kulturális sajátosságai is előtérbe kerültek. 

Magyar zászló és FISU Fórum Krasznojarszkban

A zárónapon hallgatói prezentációkra is sor került, ahol három kategóriában oszthatták meg a résztvevők észrevételeiket és elképzeléseiket a jelenlévőkkel. Ebben a programpontban a Testnevelési Egyetem hallgatója, D'Ess Sabina szép elismerésben részesült, mivel hozzáállását és munkáját a FISU vezetői azzal jutalmazták, hogy meghívást kapott és térítésmentesen ott lehet a Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség következő két rendezvényén. 

Magyar zászló és FISU Fórum Krasznojarszkban

A zárónapon Dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára és Sterbenz Tamás a TE rektorhelyettese, a MEFS alelnöke tartottak prezentációt a 2020-as budapesti FISU Fórum szervezéséről és előkészületeiről, majd egyetemünk rektorhelyettese átvette a FISU zászlaját. Mint korábban beszámoltunk róla: 2020-ban Budapesten rendezik a XV. FISU Fórumot, amely a Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (FISU) második legnagyobb eseménye az Universiade után. A 174 országot tömörítő szervezet korábban Lausanne-ban tette le a voksát a MEFS–TE pályázata mellett.

Sterbenz Tamás az esemény kapcsán elmondta:

"A FISU Fórum a nemzetközi egyetemi sportélet, talán az Universiade utáni második legrangosabb eseménye. Két esztendőnként kerül megrendezésre  és nekünk, intézményünknek ebben van múltunk, mert Földesiné Szabó Gyöngyi tanárnőn keresztűl mindig nagyon aktív volt a TF is és a MEFS is. Ezért nagy boldogság, hogy 2020-ban a TF új kampuszán rendezhetjük ezt az eseményt. A helyszínen a prezentációt jól fogadták, láthattuk a 2019-es téli Universiade helyszíneit, a hallgatóink sikeresek voltak, különösen Sabina, aki különdíjat is kapott. Mostantól készülünk a 2020-as FISU Fórumra, amit mindenki szívesen fogadott, mert Szibéria után Budapestre látogathatnak a résztvevők."      

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!