Szakmai nap a NEKA-n
2018. október 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem elsőéves, MSc kézilabda szakedző hallgatói, Dr. Ökrös Csaba vezetésével egy izgalmas szakmai nap keretén belül a Nemzeti Kézilabda Akadémián (NEKA) jártak. Csoportunkat az akadémia szakembere, dr. Woth Péter, az idén U18-as vb-ezüstérmes magyar csapat edzője fogadta és házigazdaként vezette körbe az Akadémián.

Szakmai nap a NEKA-nA szakmai nap jó hangulatú beszélgetéssel kezdődött, amelyen szó esett a több mint öt éve alapított Akadémiáról, ezen belül is a létesítményekről, a sportolók táplálkozásáról, felkészítéséről, a szabadidő helyes eltöltésének lehetőségeiről és a kiválasztásról. Ez utóbbi esetében kiderült, hogy az újonnan jelentkező játékosok kézilabda ügyességi, kompetencia- és készségfelmérő edzéseken vesznek részt, mielőtt felvételt nyernének az Akadémiára. A másik nagy témakör természetesen az U18-as vb-ezüstérmes csapat szenzációs teljesítményét ölelte fel. A hallgatók tájékoztatást kaptak a válogatott keretének kialakításáról, felkészítéséről és a világbajnokság menetéről, a verseny adta sorozatterhelések közötti regenerációról és a Bohus Beával folytatott szakmai munka minden vonatkozásáról. Emellett szóba kerültek a döntőben elszenvedett vereség szakmai okai is.

A beszélgetés után hallgatóink bejárták a Balaton-parti lakófalut, ahol az étterem, a rekreációs helységek, a női és férfi kollégium található. Leendő szakedzőink a sportolók kollégiumi szobáit is megtekinthették, illetve a konditeremben is szétnézhettek, ahol mindenki figyelme az antigravitációs futópadra szegeződött. Ez az eszköz a sportolók felkészítésében és rehabilitációjában nyújt hatalmas segítséget. A futópad lényege, hogy le tudjuk venni a testsúlyt a sérült lábról és ezzel optimalizálhatjuk terhelést, vagyis a sportoló rehabilitációja hamarabb kezdődhet, lerövidítve így kényszerpihenőjének hosszát.

Szakmai nap a NEKA-n

Az étteremmel szemben, a kollégiumi szobák mellett rekreációs létesítmények (szaunák, nagy úszómedence, jakuzzi) találhatók, melyek nagymértékben segítik a növendékek regenerációs folyamatait. Látható volt egy nagy társasági tér is ahol - ha szabadidejük engedi -, kedvükre biliárdozhatnak, asztaliteniszezhetnek vagy csocsózhatnak a bentlakók. Dr. Woth Péter elárulta: mivel a játékosoknak szoros a napirendjük, erre azért ritkán van lehetőségük és erejük. 

Szakmai nap a NEKA-n

Az új és régi játékcsarnokok mellett egy 400-as futópálya és egy labdarúgópálya található, ezen kívül sprintpálya, kondipark, kültéri fitnesz ezközök, valamint erőnléti lépcső is rendelkezésre áll. A tökéletesen felszerelt, újonnan épült multifunkcionális kézilabdacsarnokban is látogatást tettek hallgatóink, ahol három, függönnyel elválasztott 20x40 méteres kézilabdapálya épült egymás mellé. Itt az első pályán a NEKA II. – Budaörs KSN Kft. leány I. osztályú serdülő meccs volt látható, míg a második pályán ifj. Kiss Szilárd és Bartalos Béla edzését lehetett megtekinteni.

Magas szintű infrastruktúra épült ki Balatonbogláron, ahol a lakófalu és az új sportcsarnok az ott tartózkodó fiatalok minden igényét kielégíti, de a létesítmény tökéletes helyszínként szolgálhat a válogatott összetartásokra is, de remek helyszín az edzőtáborozni vágyók számára is - derült ki a bejárás alkalmával.  

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!