Igény és igényesség
2018. október 19.Sportmédia szakirányú továbbképzés

Új külső, új belső, új időszámítás. Tartja a lépést a fejlődő világgal az átalakuló Testnevelési Egyetem, a megújulás egyik markáns jele az idén elinduló két szakirányú továbbképzés: a Nemzetközi Sportkapcsolatok-Sportdiplomácia, valamint a Sportmédia, melyeken a hallgatók túl vannak az első képzési napokon, hétvégéken. 

Előbbit a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) támogatja, s hamarosan együttműködési megállapodás kerül megkötésre a Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztályával, utóbbi pedig a TE, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és a Nemzeti Sport kiadója, a Mediaworks együttműködésében jött létre. Utóbbi esetében három féléves a képzés, míg a Sportdiplomácia szakírányú továbbképzés két féléves és elmondható: azért indította el egyetemünk vezetése, mert mindkét területen szükség van megfelelő szakirányú képesítéssel rendelkező munkaerőre, egyszersmind intézményünk bővíteni kívánja a kínálatot a hallgatók számára.

„Ez egy magas szintű képzés a Testnevelési Egyetemen – mondta érdeklődésünkre Farkas Péter egyetemi docens, a Nemzetközi Sportkapcsolatok-Sportdiplomácia szakírányú továbbképzés vezetője. – Olyan hallgatókat vártunk és várunk a továbbiakban is, akiknek reális esélyük van e szak elvégzésére. A jelentkezést MSc-szintű diplomához kötöttük, képzésünkre bármilyen területről érkezhetnek hallgatók. Minthogy a jelentkezők eleve magasan kvalifikáltak, e képzés már rövid távon hatással lehet a magyar sportéletre. A létszámot igyekszünk szűken tartani. Hogy van igény erre a szakirányú továbbképzésre, egyebek mellett az is jelzi, hogy egy korábbi katonai attasé is ezt választotta.”

A Sportmédia szakírányú továbbképzés vezetője Dr. Gál Andrea, egyetemi docens, tanszékvezető. A gyakorlati képzésért Mezei Dániel, a Testnevelési Egyetem kommunikációs és marketing vezetője és Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője felel. Utóbbit kérdeztük a képzés eddigi tapasztalatairól, valamint arról, hogy a 21. században milyen lehetőségek rejlenek a sportújságírásban.

„A rendszerváltásig a felsőoktatásban nem tanítottak újságírást, sportújságírást pedig egészen mostanáig nem, pedig az újjáépülő magyar sportkultúra nem teljes a sportmédia megújulása, innovációs ereje, szürkeállománya nélkül. Csisztu Zsuzsa, Gundel Takács Gábor, Dénes Tamás, Csurka Gergely, Ballai Attila és a szakma más kiválóságai oktatják a leendő sportriportereket, honlapszerkesztőket, media officereket. Ők az első fecskék, és aztán – Mocsai Lajos rektor úrral egyeztetve – OKJ-s képzés elindítását is tervezzük, hogy ezt követően elérjük fő célunkat, a sportmédia mesterképzést.”

Igény és igényesség (Gundel Takács Gábor)

Ezek a tervek, közben azonban már zajlik az oktatás. Az első hetekben kiváló és szórakoztató előadást tartott a televíziós szakmáról, a műsorvezetésről Gundel Takács Gábor, de az ECHO TV két elismert szerkesztője, a főszerkesztő Vobeczky Zoltán és kollégája, Zelenyánszky Balázs is több gyakorlati órán mutatta meg egy modern szerkesztőség életét és a szakmai alapvetéseket. Természetesen nem csak a televíziós műfaj kerül középpontba az első alkalmakkor, az újságírás alapvetéseit többek közt Szekeres Tamás és Ballai Attila oktatja.  

Igény és igényesség

Ezek az első lépések. Kollégáink mindkét továbbképzés esetében azon dolgoznak, hogy a hallgatók számára mindezek egy új, választott szakmában megtett első lépések legyenek.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!