Maccabi Európai Játékok: konferencia és kiállítás a TE-n
2019. március 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sporttörténeti konferenciát rendeztek a Testnevelési Egyetemen a július 29. és augusztus 7. között Budapesten sorra kerülő 15. Maccabi Európai Játékokhoz kapcsolódva.

A neves előadók felidézték a Maccabi-mozgalom történetét, a zsidó sportolóknak lehetőséget adó VAC és az MTK históriáját, és kerekasztal-beszélgetésen vették sorra a magyar és a nemzetközi labdarúgást is meghatározó zsidó játékosokat és edzőket. Utóbbiak között természetesen szóba került Guttmann Béla és az elhíresült, Benficára kimondott átka, valamint az, hogy a magyar edzőknél több bajnoki címet – külföldiként – senki sem nyert Olaszországban, Svédországban és Portugáliában.

Maccabi Európai Játékok: konferencia és kiállítás a TE-n (1)

A konferencia mellett egy hónapig látogatható kiállítás is van a Testnevelési Egyetemen (Fotó: Koncz György)

Természetesen a legismertebb zsidó sportemberekről, továbbá sportdiplomatákról, mecénásokról is szó esett az első magyar olimpiai bajnoktól, Hajós Alfrédtól minden idők legeredményesebb magyar sportolónőjéig, Keleti Ágnesig. Nem maradhatott ki az 1936-os berlini olimpia története sem, amelyen öt magyar zsidó sportoló is aranyérmet nyert a náci Németországban.

Maccabi Európai Játékok: konferencia és kiállítás a TE-n (2)

A konferencia mellett egy hónapig látogatható kiállítás is van a Testnevelési Egyetemen (Fotó: Koncz György)

A konferencia kísérő programjaként bemutatják a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum „Akikért a harang szólt...” című kiállítását, amely április 15-ig lesz látható a Testnevelési Egyetem aulájában.

A 15. Maccabi Európai Játékokra negyven ország mintegy háromezer, a zsidó közösséghez kötődő versenyzőjét várják Budapestre. Az ép sportolók huszonhét, a parasportolók két sportágban versengenek.

Forrás: nso.hu 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!